Sklep jubilejnega leta ob 550-letnici ljubljanske škofije

9.12.2012 Ljubljana Škofija Ljubljana

Na Miklavževo nedeljo, 9. decembra 2012, ob 16.00, bo v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani potekal sklep jubilejnega leta ob 550-letnici ljubljanske škofije s slovesnim somaševanjem škofov in duhovnikov, ki ga bo vodil papežev odposlanec kardinal dr. Franc Rode. Papež Benedikt XVI. je kardinala Rodeta ob tej priložnosti imenoval za svojega posebnega odposlanca.

Pri maši bo sodeloval Mešani pevski zbor Anton Foerster s solisti in orkestrom pod vodstvom dirigentke Damijana Božič Močnik. Mašo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.

Slovesnost bo priložnost za zahvalo Bogu za milosti, prejete v času praznovanja jubilejnega leta, pa tudi za vse, kar je Bog storil po ljubljanski škofiji in njenih pastirjih za slovenski narod v času od ustanovitve do današnjega dne.

Na praznovanje so povabili duhovnike, redovnice, redovnike in vernike. Povabljeni so tudi predstavniki države in diplomatski zbor.

Navodila za novinarje, fotografe in snemalce

Pismo papeža Benedikta XVI. kardinalu Francu Rodetu ob imenovanju za osebnega legata

Homilija kard. Franca Rodeta


Kratek pogled v zgodovino

Začetek jubilejnega leta ob 550-letnici ljubljanske škofije se je uradno začel s slovesno mašo na Miklavževo nedeljo, 11. decembra 2011, ki jo je v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani daroval nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres. Cesar Friderik III. (1415–1493) je namreč 6. decembra 1461 ustanovil ljubljansko škofijo, devet mesecev kasneje, 6. septembra 1462, pa jo je papež Pij II. (1458–1464) potrdil. Leto zatem je bil imenovan in posvečen prvi ljubljanski škof Žiga grof Lamberg.

Jubilejno leto ljubljanske nadškofije. Do želenih besedil pridete s pomočjo iskalnika na povezavi http://aktualno.rkc.si/index.php/.

550-letnica ustanovitve ljubljanske škofije

Zgibanka v pdf formatu


Publikaciji, ki sta izšli v jubilejnem letu

Predstavitev monografije in razstava ljubljanska škofija 550 let

Mati mnogih cerkva – župnije ljubljanske nadškofije v sliki in besedi


Dodatne informacije dobite na sedežu Nadškofije Ljubljana na Ciril-Metodovem trgu 4 v Ljubljani, tel. 01/23–42–600 ali po e-pošti na naslovu [email protected].