Škof Anton Jamnik predaval in romal z mladimi v Seoulu

23.8.2016 Seoul, Koreja Mir, Škofija Ljubljana, Sprava

Od 17. do 23 avgusta 2016 v Seoulu potekala konferenca z naslovom Korean Peninsula Peace-Sharing Forum na kateri je predavalo več vabljenih predavateljev iz različnih azijski dežel, Japonske, Vietnama, Kitajske, Filipinov, pa tudi predavatelji iz Amerike, Evrope in drugih dežel. Slovenijo je zastopal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Položaj v Koreji so predstavili najvišji predstavniki političnega življenja, predsednica Koreje, ministri, profesorji, svoje predavanje pa je imel tudi nadškof Seoula kard. Andrew Yeom, D. D.

Škof Jamnik je tri dni romal z mladimi ob meji s Severno Korejo. Pretresljivo je bilo videti visoke ograje z žico in vojake tako na južni strani kot na severni strani Koreje. Romanje z mladimi je imelo poseben pomen, saj naj bi na ta način pokazali, da je molitev za mir in spravo klic k medsebojnem sožitju posebna prošnja, da bi končno Severna in Južna Koreja zopet postali ena država. Simbolnega pomena je bilo tudi, da mladi, ki so romali, izhajajo in 17 držav, od Azije, Afrike, Amerike in seveda tudi s Kitajske in Japonske. Škof Jamnik je z mladimi vsak dan maševal in vodil molitev ob meji s Severno Korejo; skupaj so posebej molili za ljudi na severu, saj 25 milijonov oseb dobesedno živi kot v zaporu komunistične diktature.

Na petdnevni konferenci je škof Jamnik v dveh predavanjih  predstavil razmere v Evropi v luči vseh tragičnih dogodkov 20. stoletja. Izpostavil je predvsem razpad komunističnih totalitarnih sistemov ter mnoge žrtve in mučence komunističnega nasilja. Kako je mogoče po vseh teh popolnoma nerazumnih dogodkih in z zlom, ki ostaja nerazumno in nerazložljivo, iskati poti do miru, sprave dialoga, odpuščanja, iskanja resnice in ljubezni, ki osvobaja in prinaša notranji mir?

Ta pot je mogoča, potrebno je upati proti upanju, ko se zdi, da ni na obzorju bivanja nikakršnih rešitev. Odločitev za mir in spravo pomeni notranjo moč, pogum ter globoko zaupanje, da je ta pot mogoča in prinaša notranjo svobodo bivanja. Ob vseh človeških prizadevanjih je potrebno zaupati v moč Božjega delovanja in milosti, saj sta odpuščanje in sprava Božji dar človeku.

Osrednja tema Jamnikovega predavanja je bila From Conflict to Peace: Vocies From the Field of Building International Peace. Glede na trenutno svetovno konstelacijo dogodkov ob konfliktih v svetu, je Koreja ena od najbolj problematičnih točk na območju Azije in Pacifika. Hermetično zaprt komunistični sistem v Severni Koreji z nevarno oborožitvijo je velika bolečina za celotno Korejo in nevarnost uporabe atomskega orožja, ki pomeni grožnjo globalnemu prizadevanju za mir. Prav zaradi tega je bila konferenca v Seoulu poskus iskanja poti, da bi po mirni poti presegli sovraštvo ter iskali poti za spravo in odpuščanje.

Konferenco je organizira Nadškofija Seoul v povezavi z najvišjimi državnimi institucijami in je najprej želela biti korak v iskanju miru v tej grožnji za ohranjanja miru na Korejskem polotoku in globalnem svetu.

Zanimiva so bila srečanja s predavatelji s Koreje, Kitajske, Vietnama, Japonske, Šrilanke, pa tudi iz Libanona in Amerike ter Sudana  in mnogih drugih držav.

Škof Jamnik opisuje konferenco v Južni Koreji kot izjemno in enkratno izkušnjo, saj so ob predavanjih in pogovorih dobili vsi skupaj bolj jasno sliko o problemih in izzivih, s katerimi se sooča globalni svet. Ravno v času romanja z mladimi, so dobili sporočilo, da je severna Koreja zopet izstrelila raketo z jedrsko konico oziroma orožjem.

Seulski kardinal Andrew Yeom je vse zbrane povabil in prosil, da molimo za mir in spravo. Potrebno je upati proti upanju, ter imeti zaupanje, da ko je nekaj gledano človeško nemogoče, je Dobri in usmiljeni Bog naše upanje, da bo tudi v tej deželi zavladal mir in da bosta Severna in Južna Koreja ena dežela. Bog daj da bi se to zares zgodilo.