Škof Bizjak duhovnikom ob godu sv. Nazarija: mašniki bodimo posvečevalci, pastirji in zidarji

19.6.2024 Koper Škofija Koper
Foto: Blaž Lapanja Foto: Blaž Lapanja

V središču jubileja, ki ga koprska škofija obhaja ob 1500 letnici prihoda Sv. Nazarija v Koper, je današnji praznik, saj 19. junija obhajamo njegov god. Nanj so se v stolni župniji, koprski škofiji in tudi v mestu pripravljali s številnimi dogodki, tudi z devetdnevnico; zadnji dan so posebno pozornost namenili bolnikom. Nadvse slovesna je bila nedeljska procesija po mestu in sveta maša, pri kateri so se zbrali slovenski škofje. Sinoči so imeli med drugim slovesne večernice in glasbeni uvod pred praznikom zavetnika in ustanovitelja mesta Koper. Njemu v čas so v palači Tarsia odprli razstavo Sv. Nazarij in Koper ter na pročelju Pretorske palače predvajali svetlobni prikaz življenja svetega Nazarija.

Škof Jurij Bizjak je nasmejan dejal: "Zadnje dni, lahko bi rekel kar zadnje tedne, ta prisotnost, navzočnost in slava Svetega Nazarija raste tukaj v Kopru iz ure v uro. To je skoraj neverjetno. Vsak dan sta mu posvečena dva ali trije dogodki in povsod 'skoči na dan'.

Neverjetno! Tako, da tista svetleča sled, ki se je vlekla za njim, ko je prvič šel proti Kopru, se vleče za njim še danes ali bolje skozi vsa stoletja do zdaj. Rekel sem, da je tega zmožen le svetnik. Samo svetnik lahko tako prebudi eno mesto oziroma eno škofijo, kot je to storil Sv. Nazarij."

To se je pokazalo tudi pri današnji praznični maši s petimi hvalnicami, kjer se je škofu Juriju Bizjaku pridružilo vsaj šestdeset, sedemdeset duhovnikov. Ob jubileju so že pred dnevi blagoslovili šestdeset mašnih plaščev s klekljanimi čipkami, a je bilo duhovnikov preveč, da bi lahko vsi nosili nove plašče.

Škof Jurij je v nagovoru po evangeliju povzel prebrano Božjo besedo, ki spodbuja duhovnike, pa tudi vernike, naj okrepijo svetost vsak zase, pa tudi kot skupnost. To je tudi glavno sporočilo Sv. Nazarija, je poudaril škof Jurij.

Praznovanje se bo nadaljevalo v petek pred večerno sveto mašo, ko bo ob 18.30 molitev za mesto po priprošnji sv. Nazarija. Po maši pa odprtje obnovljenega zvonika. V soboto bo sledilo romanje k svetemu Nazariju v Boršt, kjer je bil (po izročilu) rojen prvi koprski škof in ustanovitelj mesta Koper.

Vir novice: Tone Gorjup, Radio Ognjišče

Homilijo škofa Jurija Bizjaka objavljamo v celoti.


 

To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo se in veselimo se ga! Bratje in sestre! Častimo svetega škofa Nazarija in slavimo 1500-letnico njegovega imenovanja in prihoda na škofijski sedež v Kopru, ki je hkrati tudi obletnica ustanovitve mesta Koper. Vsem želim blagoslovljeno slavje svetega Nazarija.

Fratelli e sorelle. Celebriamo santo vescovo Nazario ricordando il millecinquecentesimo anniversario della sua nomina e del suo arrivo alla sede vescovile di Capodistria che è anche l'anniversario della fondazione della città di Capodistria. Auguro a tutti buona festa di San Nazario.

Najsvetejše opravilo, ki ga je opravljal tudi sveti škof Nazarij, je bila seveda sveta maša, zato se nam je zdelo nadvse primerno, da v njegov spomin pripravimo tudi jubilejna mašna oblačila, v katera ste danes slovesno odeti skoraj vsi vi, dragi bratje mašniki.

Branja, ki smo jih prebrali in poslušali, nam lepo predstavljajo trojno službo, ki jo je opravljal sveti škof Nazarij in jo vsak dan opravljamo tudi mi mašniki: službo posvečevalca in službo zidarja ter službo pastirja. 

Evangelij: 'Jaz sem dobri pastir' (Jn 10,11). Naloga pastirja je, da skrbi za red in mir v staji, da dela za pravičnost in blaginjo, da skrbi za varnost in za zdravje črede. 

Kralj Salomon pravi o pastirju: 'Pazi na obraze svoje drobnice, bodi s srcem pri čredah. Imetje namreč ni za zmeraj, niti krona ne gre iz roda v rod' (Prg 27,23-24). 

'Prerok Jeremija napoveduje: 'Jaz zberem ostanek svojih ovac iz vseh dežel, kamor sem jih razkropil, in jih zopet pripeljem na njihov pašnik, da se bodo plodile in množile. Postavim jim pastirje, ki jih bodo pasli, ne bodo se več bale, ne plašile, in ne bo jih treba več iskati, govori Gospod' (Jer 23,3-4).

Prerok Mihej napoveduje: 'Gotovo bom združil vsega Jakoba, zbral bom ves ostanek Izraelov. Spravim jih skupaj kakor ovce v staji, kakor čredo na njenem pašniku, in bo velika množica ljudstva' (Mih 2,12).

Drugo berilo: 'Da se zida Kristusovo telo' (Ef 4,12). 'Zidani ste na temelju apostolov in prerokov in glavni vogelni kamen je sam Kristus Jezus, na katerem vsa stavba skladno raste v svet tempelj v Gospodu, v katerega se tudi vi vzidavate za Božje bivališče v Duhu' (Ef 2,20-22). 'Vi pa, preljubi, se zidajte na svoji presveti veri, molite v Svetem Duhu in se ohranite v Božji ljubezni, pričakujoč usmiljenja Gospoda našega Jezusa Kristusa z večno življenje!' (Jud 1,20-21). 

'K njemu, živemu kamnu, ki so ga ljudje zavrgli, pri Bogu pa izbran in dragocen, pridite, in se dajte tudi sami vzidati kot živi kamni v duhovno hišo, za sveto duhovništvo, da boste darovali duhovne daritve, Bogu prijetne po Jezusu Kristusu' (1 Pt 2,4-5). 

Prvo berilo: 'Mazilil me je, da oznanim blagovest ponižnim, da ozdravim potrte v srcu, da oznanim jetnikom prostost' (Iz 61,1). Dišeče olje, vonjavo mazilo, je primerno znamenje Svetega Duha, Gospodove miline in Božje ljubezni. 'Hvala Bogu, ki nam vedno daje zmago v Kristusu in po nas razširja po vseh krajih prijeten vonj njegovega spoznanja!' (2 Kor 2,14). 'In vi – maziljenje, ki ste ga od njega prejeli, ostaja v vas in vam ni treba, da bi vas kdo učil: marveč kakor vas njegovo maziljenje v vsem poučuje in je resnično in ni laž; kakor vas je poučilo, tako ostanite v njem!' (1 Jn 2,27).

In še glede prstana, ki ga je škof Jurij Bizjak ob posebni priložnosti tudi nadel:

Med največje dragocenosti Škofije Koper spada seveda papeški prstan, ki ga je papež Pavel II. (1464-1471) podaril koprskemu škofu Gabrielliju (1448-1471). Pogled na velikost prstana nam kliče v spomin besede, ki jih je ljudstvu povedal Salomonov sin Roboam:

Po Salomonovi smrti so namreč stari možje svetovali njegovemu sinu Roboamu, naj ljudstvu olajša bremena, ki jim jih je naložil njegov oče, mladi svetovalci pa so Roboamu svetovali, naj ljudstvu odgovori: 'Moj mezinec je debelejši kakor ledja mojega očeta. Moj oče vam je naložil težek jarem, jaz pa bom vaš jarem še obtežil. Moj oče vas je tepel z biči, jaz pa vas bom tepel s škorpijoni' (1 Kr 12,10-11).

Z velikim papeškim prstanom na roki pa seveda danes lahko rečemo ravno nasprotno: 'Moja ledja so tanjša kakor prstanec mojega očeta …!'

Prstan je znamenje trajne zvestobe, znamenje goreče ljubezni in svetosti, znamenje spoznanja in strahu Gospodovega. Zaročenka se v Visoki pesmi primerja zaročnemu prstanu: 'Deni me kakor pečat na svoje srce, kakor pečat na svojo roko!' (Vp 8,6). 

Prstan je znamenje dostojanstva. Ko se je izgubljeni sin vrnil k očetu, je oče naročil svojim služabnikom: 'Brž prinesite najboljše oblačilo in ga oblecite in dajte mu prstan na roko in čevlje na noge!' (Lk 15,22).

Pri prstanu je seveda najbolj pomemben kamen, drag kamen. V vsakem škofovskem prstanu je kamen ametist, vinske ali rdeče ali vijoličaste barve. Ametist pomeni: ki ga ni mogoče upijaniti in stari Grki so ametist uporabljali kot talisman proti pijanosti.

Škofovski kamen je torej znamenje treznosti in krotkosti. Apostol Pavel namreč piše iz Makedonije svoje učencu Titu na Kreto: 'Zakaj predstojnik mora kot Božji služabnik biti brez graje, ne prevzeten ne togoten ne pijanec ne pretepač ne pohlepen po dobičku, ampak gostoljuben, dobrotljiv, zmeren, pravičen, svet, zdržen' (Tit 1,7). Drag kamen ima tri lepe lastnosti: je trd in čist in dragocen.

Bratje in sestre. Naj tudi papeški prstan s svojim dragim kamnom v nas prebuja hrepenenje po trajni zvestobi, po goreči ljubezni, po prečiščeni svetosti.

Amen.