Škof dr. Anton Jamnik bo predaval v Seoulu v Južnji Koreji

17.8.2016 Seoul, Koreja Predavanje, Teološka fakulteta, Mir

Od 17. do 23 avgusta 2016 bo v Seoulu potekala konferenca z naslovom Korean Peninsula Peace-Sharing Forum. Na konferenci bo predavalo več vabljenih predavateljev iz različnih azijski dežel, Japonske, Vietnama, Kitajske, Filipinov, pa tudi predvatelji iz Amerike in drugih dežel. Položaj v Koreji bodo predstavili tudi najvišji predstavniki političnega življenja, predsednica Koreje, ministri, profesorji, predvanje bo imel tudi kardinal in nadškof Seula Andrew Yeom. Slovenijo bo zastopal ljubljanski pomožni škof in profesor na Teološki fakulteti v Ljubljani msgr. dr. Anton Jamnik.

Škof Jamnik bo v svojem predavanju z naslovom From Conflict to Peace: Vocies from the Field of Building International Peace predstavil razmere v Evropi v luči tragičnih dogodkov 20. stoletja, predvsem v luči razapada komunističnih totalitarnih sistemov, mnogih žrtev in mučencev komunističnega nasilja. Spregovoril o pomenu »upanja proti upanju«, ko se zdi, da na obzorju bivanja ni nikakršnih rešitev. Odločitev za mir in spravo pomeni notranjo moč, pogum ter globoko zaupanje, da je ta pot mogoča in prinaša notranjo svobodo bivanja. Ob vseh človeških prizadevanjih je potrebno zaupati v moč Božjega delovanja in milosti, saj sta odpuščanje in sprava Božji dar človeku.

Glede na trenutno svetovno dogajanje ob vseh konfliktih, je Koreja ena od najbolj problematičnih območij v Aziji in Pacifiku. Hermetično zaprt komunististični sietem v Severni Koreji z nevarno oborožitvijo je velika bolečina za celotno Korejo in nevarnost uporabe atomskega orožja, ki pomeni grožnjo globalnemu prizadevanju za mir. Prav zaradi tega je konferenca v Seoulu poskus iskanja poti, da bi po mirni poti presegli sovraštvo ter iskali poti za spravo in odpuščanje.

Konferenco organizira Nadškofija Seoul v povezavi z najvišjimi državnimi institucijami in želi biti korak najprej v iskanju miru v tej zares nevarni grožnji za ohranjanja miru na koresjkem polotoku in globlanem svetu.