Škof Glavan ob razglasitvi papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. za svetnika

Predsednik Slovenske škofovske conference msgr. Andrej Glavan Predsednik Slovenske škofovske conference msgr. Andrej Glavan

 

Predsednik Slovenske škofovske conference (SŠK) msgr. Andrej Glavan je slovesnost označil za veličastno in verjetno najbolj množično doslej. Po besedah škofa Glavana, ki se je v Vatikanu mudil v imenu SŠK, je šlo pri slovesnosti za kanonizacijo dveh papežev ob navzočnosti dveh živih papežev, kar je še posebej redko. Ta kanonizacija je bila najbolj množična doslej, saj se je je udeležilo skoraj milijon vernikov, 1.500 škofov, 150 kardinalov, več tisoč duhovnikov in 120 uradnih delegacij. Kot je v pogovoru za STA poudaril škof Glavan, je šlo za kanonizacijo "dveh papežev, najpomembnejših ustvarjalcev Cerkvene in v nekem smislu tudi svetle zgodovine 20. stoletja". Kot je spomnil, je Janez XXIII. sklical koncil z željo posodobiti Cerkev. Ob tem pa je s svojim političnim delovanjem po mnenju nekaterih morda v času kubanske krize celo preprečil tretjo svetovno vojno.

Papež Janez Pavel II. je na drugi strani premagal boj s komunizmom. Ob tem je "Cerkev odprl svetu in svet približal Cerkvi" s svojimi 104 apostolskimi potovanji po vsem svetu, z milijoni ljudi pa se je srečeval tudi ob mašah in na tedenskih splošnih avdiencah. Njegova posebna značilnost je bila, da so imeli pri njem posebno mesto bolni, ubogi in še zlasti mladi.

"Janez XXIII. bi si po mnenju mnogih zaslužil vzdevek dobri, Janezu Pavlu II. pa bi po mnenju številnih pripadel vzdevek veliki," je dodal Glavan. Kot je še pojasnil, Cerkev s kanonizacijo nekega človeka, njegove kreposti, njegovo življenje in učenje postavi za zgled celotni Cerkvi po vsem svetu. Gre za drugo in dokončno stopnjo postopka, ki se v prvi fazi začne z beatifikacijo.

Razglasitvi papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika so v Vatikanu in Rimu spremljali tudi številni Slovenci. Z mladimi je tja odpotoval tajnik Medškofijskega odbora za mladino in duhovni asistent Društva SKAM – Skupnosti katoliške mladine mag. Tone Česen. Kot je pojasnil, so z mladimi Slovenci danes v središče mesta pripotovali s podzemno železnico, nato pa spričo velike množice ostali v bližini Angelskega gradu in slovesnost ter mašo spremljali prek zaslonov. "Kar je mene najbolj nagovorilo med slovesnostjo je bilo to, da je bila kljub izjemni množici zbranost izjemna. Tišina med sveto mašo, molitev, petje... ozračje je bilo izredno duhovno," je za STA povedal Česen. Kot je dodal, logistično gledano niso imeli nikakršnih težav, je pa bilo zaradi gneče v Rimu nekaj kaosa. Česen je sicer povedal, da se je kanonizacije udeležilo kakih 200 mladih Slovencev, še približno enkrat toliko pa ocenjuje, da bi lahko bilo slovenskih romarjev, ki so pripotovali osebno ali v drugih organiziranih skupinah.

Slovesnosti se je udeležil tudi slovenski evropski poslanec Lojze Peterle. Kot je poudaril, je bil Janez Pavel II. papež prav v času osamosvajanja Slovenije in velja za enega najpomembnejših podpornikov slovenske samostojnosti. "Sveti sedež je podpiral pravico do samoodločbe in demokracije, ko pa je prišlo do vprašanja mednarodnega priznanja, se je papež zanj osebno zavzel," je v izjavi za javnost zapisal Peterle.

 

Besedilo je povzeto po Slovenski tiskovni agenciji (STA).