Škof Jamnik na Baragovih dnevih v Torontu

4.9.2022 Toronto, Kanada Svetnik, Zamejci in izseljenci

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik se je 3. in 4. septembra 2022 udeležil Baragovih dnevov, ki so potekali v Torontu v Kanadi.

Kot delegat Slovenske škofovske konference je škof Jamnik na predavanju orisal lik Božjega služabnika škofa Friderika Barage, daroval sveti maši v slovenskem in angleškem jeziku ter spodbudil krajevno Cerkev k molitvi za njegovo beatifikacijo.

V soboto, 3. septembra 2022, v Torontu (pri lazaristih) je škof Jamnik daroval slovensko sveto mašo, v nedeljo, 4. septembra 2022, pa je bila maša v angleščini in slovenščini, ki jo je vodil škof iz Marquetta John F. Doerfler, 12. Baragov naslednik. Sledil je kulturni program. Svetih maš so se udeležili tudi škof Thomas Dowd, Sault Saint Marie, Ontario, škof James Powers, Wisconsin ter duhovniki John Reter, Cleveland, Drago Gačnik, Hamilton in John Nosan, Brampton.

Škof John F. Doerfler je 12. Baragov naslednik in je na škofovskem sedežu v Marquettu od februarja 2014. Zelo dobro pozna Baragovo življenje in mu je izjemno naklonjen ter z vso dušo podpira proces, da bi bil Božji služabnik Baraga čim prej prištet med blažene. S škofom Jamnikom sta se večkrat srečala ter se pogovarjala o Baragovi poti do časti oltarja. Škof Doerfler je z veseljem sprejel povabilo, da s svojimi verniki kmalu obišče Baragovo rojstno deželo Slovenijo. Tudi v Torontu je škof Jamnik ponovno povabil škofa Doerflerja, da obišče Slovenijo, se mu zahvalil za toliko dobrega kar stori za oživljanje Baragove dediščine ter ga prosil, da bi vsi, ki si prizadevajo v procesu beatifikacije škofa Barage, naredili vse kar je mogoče, da bi dosegel čast oltarja. 

Tudi udeležba mnogih vernikov in visokih gostov na Baragovih dnevih kaže na to, da je sluh svetosti tega svetniškega kandidata še kako živ v ZDA in Kanadi, tako med Slovenci kot domačini in tudi pri domorodcih (Indijancih). 

Letošnje Baragove dneve gosti župnija Brezmadežne s čudodelno svetinjo v Torontu. Za celotno organizacijo skrbi župnik te župnije in superior skupnosti lazaristov Leopold Valant in njegov sobrat Tine Batič, ter seveda zelo prizadevna skupnost Slovencev, ki živi v Torontu in okolici.

V nadaljevanju objavljamo prispevek, ki ga je imel škof Jamnik v Torontu.

 

Božji služabnik Friderik Baraga (29. junij 1797–19. januar 1868)

Med koordinatami bl. papeža Pija IX., Napoleonovih osvajanj, Ilirskih provinc, ko sta Marx in Engels objavila svoj Manifest, ko so izšle Prešernove poezije, ko je živel Arški župnik sv. Janez Vianney, ko so zgodila Marijina prikazanja v Lurdu, ko je bil Lincoln predsednik Združenih držav, ko so bile revolucije v Parizu, Berlinu in na Dunaju, ko je Leverrier odkril planet Neptun, ko je v Londonu stekla prva podzemska železnica na svetu ... se je med rojstno Malo vasjo pri Dobrniču na Dolenjskem do Velikih jezer države Michigan v Združenih državah Amerike razpela življenjska nit Božjega služabnika Friderika Barage. 

Nedvomno je bilo zanj odločilno srečanje z apostolom Dunaja, sv. p. Klemenom Hofbauerjem. Ta je napojil plemenito slovensko srce nadarjenega študenta prava Barago z značajem Jezusovega usmiljenega srca. Božja previdnost je lahko začela ustvarjati še eno mojstrovino. 

Nevoščljivi duh, ki se je kakor črv zajedal v meso slovenstva, je Barago dobesedno izgnal iz domovine. »Kamen, ki so ga zidarji zavrgli ...« (prim. Mr 12, 10). Kakšna nepopisna sreča se je morala zganiti v metliškem kaplanu, ko je prejel odpustnico škofa Wolfa, da lahko odide v daljne ameriške misijone.

Danes 20 ur od doma. Takrat 2.000. Baraga na obalah prostranih Gornjega, Michiganskega in Huronskega jezera tam ni bil prvi misijonar, bil pa je prvi pravi apostol, kakor bi po njem apostol Pavel ustanavljal še eno Cerkev, tokrat med Indijanci (Native Americans); in ji pisal.

Baragov misijon obsega ozemlje, ki zavzema več kot trikratno velikost Slovenije. Prostrana jezera ter gozdovi in sredi njih duša rdečega človeka. Čeprav je pokrajina naravnost očarljiva, neokrnjena, jo naredijo še mogočnejšo dolge noči, mraz, vetrovi, led, več metrov visok sneg, medvedi, volkovi in risi. Dežela prostranih razsežnosti ni pozabila duhovnika, ki je mesece prebil v temnicah tiskarn in med črkostavci, ves v strupenem svincu in pragozdu še nikoli zapisanih očipvejskih besed, sklanjatev in spregatev ter končno v nepogrešljivih molitvenikih in katekizmu za Indijance. A še prej vse natančno urejeno, preverjeno in spisano pri komaj kaj svetlobe in pod dežnikom, strehi pod streho. Opus, ki ga težko doume tudi najbolj delaven, izobražen, ponižen in marljiv profesor.

Baraga, vajen dunajskih umetnosti in uglajenosti, a hkrati ves narejen za dobrega pastirja, vsaki čredi duš. Ta orjak vere, upanja in ljubezni je premagoval besneče valove velikih jezer, neskončne milje gozdov ter svojo in bližnjih revščino v lupinastem čolničku, s krpljami in beraškimi prošnjami na evropske dvore za pomoč. »Snowshoe priest« (duhovnik na krpljah), krplje so postale njegov prepoznavni simbol. Te angelske peruti so ga nesle peš več sto milj daleč, da je krstil enega otroka. Razdalja do duše, ki napravi zanemarljiv tudi Viannejev Ars. Šele ko se je ob obisku domovine kleče zjokal pri studencu, svojem krstnem kamnu v Dobrniču, je lahko iz Svetega pisma zažarelo njegovo življenjsko – škofovsko geslo: »Le eno je potrebno - Unum est necessarium« (Lk 10, 42). Da bi vsi, ki so bili s Kristusom pokopani po krstu v smrt, z njim vstali v življenje. Podrobnost, ki vse spremeni.

Tako rad je imel svoje Indijance. Pristno. Sebi se je povsem odpovedal, mesa ni užival. Njegova jagnjeta so bila tolikokrat prisesana na omamno žganje in zanj so se bili pripravljena odpovedovati celo svoji zemlji. Ohranjal je njihovo kulturo in jezik ter jih kot najljubši vinograd obdal z evangeljskimi krepostmi in svetimi zakramenti. Danes bi jih našel pripete na avtomate pogubnih igralnic, a da so bili to posebni ljudje, ki so znali osvojiti Baragovo srce dokazuje njihova hvaležnost. Dvajset metrov visok bronasti spomenik na pečini obale Gornjega jezera, mesto, dežela, ulice, zgodovinske table z napisi, parkirišča, šole, kulturni domovi, združenja z imenom Baraga ... Kaj šele borne hišice, kjer je stanoval in cerkve, ki jih je gradil. 

Pri Velikih jezerih se je štetje let začelo z Barago. Danes je v Marquettu škof dvanajsti Baragov naslednik. V stolnici sv. Petra so dogradili lepo novo kapelo za nov marmornat Baragov sarkofag. Pred njim sta klečalnika. Le kaj pomeni, da je tam nekdo v nedeljo 19. oktobra 2014 pustil berglo? Zanimivo je, da so številne Baragove cerkvice po prostrani deželi ves dan odprte; še več, v njegovi stolnici že več let noč in dan vsak dan v letu nekdo moli pred Najsvetejšim zakramentom.

V soboto 18. oktobra 2014 sta škof v Marquettu John F. Doerfler ter ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik med domačini, številnimi Slovenci, ki živijo v Ameriki, ter nekaj romarji iz domovine, blagoslovila novo, Baragovo kapelo. Dr. Janez Ferkolj, župnik na Bledu je takrat prinesel tudi posebno skrinjico z grudicami zemlje iz Male vasi, Dobrniča, Trebnjega in Metlike. 

Velika jezera so Baragova. Iz Male vasi si je v stoletju racionalizma in vse hujšega ateizma Božja previdnost utrla čudovito pot v življenju in delu Božjega služabnika Friderika Barage. Zadnje Baragove upodobitve za časa življenja kažejo, kako se je njegov obraz že čisto spremenil v indijanskega. »Ko sem srečal svetnika, sem vedel, kaj sem videl – ali vsaj zaslutil« (prim. H. de Lubac, Sur les chemins de Dieu).