Škof Jamnik se je v Argentini srečal s kardinalom Polijem

25.11.2022 Buenos Aires, Argentina Zamejci in izseljenci

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik, ki je v letošnjem novembru na pastoralnem obisku med slovenskimi rojaki v Argentini, drugi teden svojega bivanja na južni polobli preživlja v tamkajšnji prestolnici Buenos Aires.

Škofa Jamnika sta najprej sprejeli slovenski skupnosti v Bariločah in Mendozi, 24. novembra pa je v Buenos Airesu skupaj z narodnim delegatom za pastoralo Slovencev v Argentini gospodom Francijem Cukjatijem, provincialom slovenskih jezuitov Miranom Žvanutom in predsednikom Zedinjene Slovenije Juretom Komarjem obiskal nadškofa Buenos Airesa, kardinala Maria Aurelia Polija.

Škof Jamnik se je kardinalu v pogovoru najprej zahvalil za vse, kar stori za pastoralo Slovencev v Argentini. Kardinal je izrazil hvaležnost za toliko dobrega, kar so Slovenci storili v vseh desetletjih po vojni z dejavno vključenostjo v cerkvena občestva, in za mnoge slovenske duhovnike, ki so v preteklosti delovali v argentinskih župnijah, nekateri pa delujejo še danes. Slovenske skupnosti, ki se zbirajo po različnih domovih v Argentini so po kardinalovih besedah živo znamenje krščanskega pričevanja, zvestobe veri, jeziku in kulturi. Slovenske skupnosti zelo dobro pozna, tako duhovniki kot različni laiki se odgovorno vključujejo v različne dejavnosti nadškofije.

Kardinal se je z gosti iz Slovenije pogovarjal tudi o sinodalnem dogajanju, kjer je temeljna pozornost usmerjena prav v skrb za družine in posebej mlade, ki se vedno bolj izgubljajo v omami drog. Preventivna dejavnost in reševanje težkih socialnih razmer je eno od osrednjih prizadevanj v nadškofiji, tako da bi bili mladim vedno bližje, se z njimi srečevali, jih spremljali in opogumljali pri uresničitvi njihovih življenjskih idealov.

Velika večina Argentincev je vernih, v kardinalovi nadškofiji pa živi okoli 70 odstotkov katoličanov.

V torek, 22. novembra, je škof Jamnik obiskal tudi Katoliško univerzo, ki ima blizu 20 tisoč študentov in slovi po svoji izjemni kakovosti. V pogovoru s prorektorjem univerze Gustavom Luisom Boquinom sta izrazila skupno željo po medsebojnem sodelovanju s Katoliškim inštitutom v Ljubljani. Tudi na univerzi so Slovenci pustili močan pečat, saj je bil profesor Milan Komar eden od ustanovnih članov univerze.

Ob vseh teh srečanjih pa škof Jamnik v Buenos Airesu obiskuje slovenske skupnosti: doslej je obiskal Slovensko vas v Lanusu, Slomškov dom in Pristavo ter San Justo. Na vsakem srečanju in pri sveti maši se zbere več kot sto Slovencev: najprej obhajajo sveto mašo, sledi kulturni program in nato druženje. Ob tem škof obiskuje tudi ostarele in bolnike ter se srečuje z mladimi in družinami.

Posebej poudarja, kako v Argentini med Slovenci doživlja močno, pristno in iskreno krščansko vero: tam po družinah še vedno veliko molijo, tudi mladi v veri odkrivajo veliko vrednoto, hkrati pa jih to vabi k ohranjanju narodne identitete, jezika in kulture.

 

Vir: Družina