Škof Peter Štumpf na tiskovni konferenci predstavil srečanje Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih

5.10.2022 Murska Sobota Škofija Murska Sobota, Srečanje SLO CRO HU
Foto: Škofija Murska Sobota Foto: Škofija Murska Sobota

Spoštovane novinarke in novinarji in predstavniki medijskih hiš.

Pozdravljam vas na tiskovnih konferenci ob verskem srečanju Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih, ki bo v soboto, 8. oktobra 2022, in se vam zahvaljujem, da ste se odzvali na povabilo pripravljalnega odbora in prišli na to konferenco. 

Ko smo se slovenski, hrvaški in madžarski škofje odločali za srečanje naših vernikov v Beltincih, nismo niti najmanj mogli slutiti, da bodo do nas tako hitro prišli težki časi za mir in varnost. Ves svet je sedaj na prelomnici človeške zgodovine. Zelo blizu naših domov se dogajajo vojne grozote v Ukrajini. Mir na pogajalskih mizah je negotov. Doživljamo dramo jedrske grožnje. Kristjani verujemo, da je pravi in trajen mir doma samo pri Bogu. Po naših cerkvah in domovih zato veliko molimo za mir.

Škofje iz vseh treh držav čutimo  veliko dolžnost, da ta mir ohranjamo kot dobrino za vse ljudi. Pri tem pa ne dopuščamo, da bi mir bil ogrožen od verskega ali nacionalnega fundamentalizma, ki se na račun ponižanja in trpljenja drugih bori za svoje meje, ozemlje, ideologijo, napredek in tudi za svojo varnost. 

Mir je vedno možen samo v srečanju z drugimi. Papež Frančišek nas vse pošilja na obrobja. To pomeni tja, kjer se je težko srečati in se je težko pogovarjati. V tem duhu je vso Cerkev spodbudil naj se odpravi na pot sinode, ki pomeni srečanje vseh v pogovoru, molitvi, razločevanju in odločanju. Ko sem ga meseca junija letos osebno seznanil z verskim srečanjem Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih, je bil zelo zadovoljen in tudi hvaležen, da se bo to srečanje zgodilo. 

V duhu sinode se bomo v Beltincih zato srečali pod geslom Skupaj na poti vere in miru. Vera in mir ne domujeta tam, kjer je strah, ampak tam, kjer je veselje. V Beltincih bo zato v soboto, 8. oktobra praznik veselja, da smo iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske prišili skupaj vsi, ki verujemo v Kristusa in tudi tisti, ki ne verujejo, pa v srcu dobro mislijo in imajo dobre namene. 

Ker ima to srečanje tudi pomembno sporočilo vere in miru za mlade, bodo v Beltince prišli že dan prej, torej v petek 7. oktobra zvečer mladi iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske, ki bodo v cerkvi sv. Ladislava molili za svojo vero in mir med nami. 

Sveti Ladislav, madžarski kralj, je bil nekoč vladar pokrajin, kjer sedaj živimo mi. Z vero je močno zaznamoval krščansko zavest naših prednikov, ki  so nas naučili, da nam je dobro lahko samo, če smo povezani v Kristusu. V tem duhu in tudi pomenu bomo začasno sprejeli relikvije sv. Ladislava v beltinski cerkvi, ki je njemu posvečena, in jih bodo tja prinesli iz györske škofje v četrtek, 6. oktobra ob 18.30. 

Sobotno versko srečanje v Beltincih tako sporoča tudi Evropi in ostalemu svetu: 

Slovenci, Hrvati in Madžari hočemo živeti za blagor Cerkve in naših narodov kot dobri sosedje in dobri prijatelji. Hočemo, da vedno bolj sveti to sonce prijateljstva na nebu naše zgodovine. Molili in prosili bomo milostnega Boga, naj umakne od nas tisti dan in tisto uro, ko bi se to sonce zmračilo. Hočemo, da nam to sonce sveti na naši skupni poti vere in miru.  

Msgr. dr. Peter Štumpf,
soboški škof in podpredsednik SŠK


Navodila za novinarje, fotografe in snemalce pri sv. maši ob srečanju Slovencev, Hrvatov in Madžarov v Beltincih 

Zemljevid