Škof Saje se je udeležil plenarnega zasedanja predsednikov Sveta Evropskih škofovskih konferenc

27.6.2024 Beograd CCEE

Romarji upanja

V Beogradu je od 24. do 27. junija 2024 potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). Omenjen Svet ima 39 članov, poleg predsednikov škofovskih konferenc iz Evropske unije so člani omenjenega telesa še škofje Luksemburga, Kneževine Monako, maronitski škof Cipra, škof Kišinaua iz Moldavije, mukačevski škof iz Ukrajine in apostolski administrator Estonije. V imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se je zasedanja udeležil novomeški škof Andrej Saje, predsednik SŠK.

Plenarno zasedanje CCEE je potekalo pod naslovom »Romarji upanja. K sinodalni in misijonarski Cerkvi«. Škofje so se v Beogradu zbrali na povabilo na povabilo Ladislava Nemeta, beograjskega nadškofa in podpredsednika CCEE.

Zasedanje se je začelo z pozdravi gostitelja in apostolskega nuncija v Srbiji Santa Gangemija in se nadaljevala z obravnavo razmer in pastoralnih izzivov v Evropi. Udeleženci so slišali poročila predsednika komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) Mariana Crociate, apostolskega nuncija pri EU Noëla Treanorja in Marca Gancia opazovalca Svetega sedeža pri Svetu Evrope. Razpravo so nadaljevali ob poročilih predsednikov komisij CCEE, ki so predstavili posamezne dejavnosti v preteklem letu in načrte za prihodnje.

Nadškof Gintaras Grušas, nadškof v Vilni, Litva, predsednik CCEE, je v uvodnem nagovoru spomnil na odprtje novega sedeža CCEE v Rimu, zaželel okrepiti sodelovanje evropskih škofov med seboj in s Svetim sedežem ter dati nov pastoralni in ekumenski zagon, zlasti v jubilejnem letu 2025 in na sinodalni poti, ki je v teku.

V pripravah na drugo zasedanje sinode o sinodalnosti se je predsednik Grušas ustavil pri vlogi, ki jo lahko imajo celinska telesa in škofovske konference pri življenju in rasti sinodalnosti. Predstavil je tudi pobude na ekumenskem področju, ki jih izvaja CCEE: posodobitev Evropske ekumenske listine, podpisane skupaj s Konferenco evropskih cerkva (KEK) leta 2001, ki naj bi bila v novi različici podpisana na nedeljo Božjega usmiljenja 2025, ko bomo katoličani praznovali veliko noč skupaj s pravoslavnimi oz. vsemi kristjani. Nazadnje je vse povabil in opozoril na bližnje jubilejno leto kot čas milosti za naše skupnosti in države ter priložnost za pričevanje, da je Kristus edino upanje za človeštvo.

Kardinal Robert Francis Prevost, prefekt dikasterija za škofe, je spregovoril na temo »Razsežnost evangelizacije in poslanstvo Cerkve v Evropi«, pri čemer je izhajal iz dogodkov zadnjih tednov, začenši z evropskimi volitvami in svetovnimi krizami, ki vključujejo vojno v Ukrajini in na Bližnjem vzhodu. Po mnenju kardinal Prevosta je ključno, da po zgledu sv. Avguština prepoznavamo znamenja časa in sedanji trenutek izkoristimo kot milostni čas. Evharistija nas uvaja v skrivnost Gospodove navzočnosti in nam daje moči za poslanstvo in v skrbi za uboge, migrante ter ljudi v stiski.

Nemški telolog Josef Sayer je škofom spregovoril na temo dokumenta Praedicate Evangelium, ki ureja delovanje rimske kurije in ga aktualiziral na konkretne škofovske konference in lokalne Cerkve.

Med zasedanjem je bil za novega generalnega tajnika CCEE za petletni mandat izvoljen Antonio Ammirati, dosedanji namestnik generalnega tajnika in tiskovni predstavnik CCEE. Na tem mestu je zamenjal Martina Michalička, ki je bil generalni sekretar od leta 2018.

Pomembno je bilo srečanje članov CCEE s patriarhom Srbske pravoslavne cerkve, njegovo svetostjo Porfirijem.

Ob mednarodnem dnevu miru 21. septembra 2024, so škofje ponovno pozvali k molitvi za žrtve vojn in k prošnji za mir v Ukrajini, Sveti deželi in Sudanu in drugod po svetu.

Naslednje plenarno zasedanje bo v Lizboni od 8. do 10. oktobra 2025.