Škof Saje Stanetu Kralju podelil odličje sv. Jožefa

19.3.2024 Novo mesto Nagrada, Škofija Novo mesto, Laik
Foto: Škofija Novo mesto Foto: Škofija Novo mesto

Praznovanje glavnega zavetnika novomeške škofije svetega Jožefa je bilo v torek, 19. marca, ob 18.00, s sveto mašo v stolni cerkvi svetega Nikolaja v Novem mestu. Slovesno bogoslužje je vodil novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

Škofija Novo mesto ob godu svojega zavetnika sv. Jožefa podeljuje Odličje sv. Jožefa, najvišje škofijsko priznanje, namenjeno posameznikom ali ustanovam, ki se posebej odlikujejo po zglednem krščanskem življenju in svojem prispevku za krajevno Cerkev. Na pisni predlog gospoda Uroša Švarca, župnika župnije Zagradec, in priporočilo gospoda Dejana Pavlina, dekana dekanije Žužemberk, sem po posvetovanju z dekani in Zborom svetovalcev za prejemnika Odličja sv. Jožefa  za leto 2024 izbral gospoda Staneta Kralja.

Stane Kralj se je rodil 27. 10. 1949 v župniji Šentvid pri Stični vernim staršem. Brat Rafko Kralj je postal duhovnik. Mladi Stane se je poročil s hčerko zagraškega gostilničarja in vaškega moža, ki je bil takrat zelo politično aktiven. Posvetil se je svojim trem otrokom in iz malega obrtnika uspel razviti uspešno in največje podjetje v kraju. Vzorno je skrbel tudi za ženine starše vse do njihove smrti. Verske pripadnosti in udejstvovanja ni nikoli skrival ali opustil. Moč za svoje delo črpa iz rednega obiska nedeljske svete maše in molitve. Prav globoka osebna vera je temelj, na katerem gradi aktivno delovanje v župnijskem in v civilno družbenem življenju kot kristjan in veren človek. Poleg župnije je predsednik gasilskega društva in vodilen mož v gasilski regiji. Njegovo podjetnost so prepoznali tudi sokrajani, zato so ga izvolili za predsednika Krajevne skupnosti. S svojim podjetjem in osebnim angažiranjem je desetletja pomagal neštetim sokrajanom, krajevnemu razvoju in župniji. Plemeniti ga miren, preudaren značaj, mladostniška igrivost in izjemna pripadnost župniji, kraju in krajevnemu društvu. S svojimi iznajdljivimi sposobnostmi je uspel na občinski ravni uresničiti gradnjo novega vrtca, osnovne šole, obnovo gasilskega doma. Po njegovi zaslugi je kraj obdržal zdravstveni dom. Med ljudmi je izredno cenjen in spoštovan. Stane Kralj je zagotovo prepoznavna osebnost v vsej Občini Ivančna Gorica. Kljub prepoznavnemu obrazu je ostal skromen in ponižen.

Takoj, ko se je vzpostavilo pastoralno območje župnij Ambrus-Šmihel-Zagradec, je gospod Stane Kralj priskočil na pomoč novemu župnijskemu upravitelju župnije Zagradec, g. Urošu Švarcu. Skupaj z ŽGS sta predvidela obnovo župnišča v manjšem obsegu, kot jo je z vso pripravljeno dokumentacijo in pridobljenim gradbenim dovoljenjem že načrtoval župnikov predhodnik gospod Sašo Kovač. Najprej je bilo potrebno pridobiti finančna sredstva za obnovo. Vse, kar je bilo v zvezi z obnovo in zbiranjem sredstev, je potekalo pod vodstvom gospoda Staneta. Kljub temu, da je Zagradec ostal brez rednega župnika, je uspel na lep način spodbuditi farane k obnovi praznega župnišča. Izbiral je izvajalce in bil prisoten pri vsaki etapi obnove. Mnogo poti je naredil brezplačno. Če je zmanjkalo sredstev, je bil vedno pripravljen denar posoditi ali, v veliki meri, tudi podariti v dobro župnije. Župnik se v vsakem trenutku lahko obrne nanj. Vedno je pripravljen pomagati.

Razlogi za prejemnika Odličja sv. Jožefa:

  • Močna in iskrena osebna vera, pripadnost župniji ter redno zakramentalno življenje.
  • V času pomanjkanja duhovnikov pogosto slišimo, kako naj laiki prevzamejo naloge, ki niso strogo duhovniške. Gospod Stane Kralj je v tem smislu velikokrat pokazal, kako lahko s svojim časom, talenti in delom razbremeni župnika glede gospodarskih zadev. Je zaupanja vreden in pošten.
  • Nesebična in pogosto brezplačna pomoč pri obnovi župnišča v Zagradcu.
  • Je zgleden primer življenja Cerkve, kot je naglašeno na sinodalni poti, naj hodimo skupaj in si prisluhnemo. V negodovanju zna pomiriti ljudi in zmanjšati napetosti.
  • Priznanje naj bi bilo spodbuda tudi drugim, da se vključijo v življenje Cerkve ter po svojim močeh in talentih pomagajo v pastoralnem življenju občestva.
  • V času, ko Cerkev nima velikega ugleda v javnosti in je deležna mnogih opazk ter izkrivljenih informacij, je življenjsko  pričevanje ter zavzetost takšne osebe spodbuda vsem ostalim.

Vir novice: Škofija Novo mesto

Preberite tudi prispevek na spletni strani Družine.