Škof Štumpf: Naslednji 'Forum za mir' bo prihodnje leto v Kopru

18.6.2024 Ljubjana Forum dialog, SŠK

V Kopru je leta 2023 potekal Forum za dialog in mir na Balkanu, na katerem so pripadniki različnih verskih skupnosti predstavili svoje prispevke. Te smo sedaj zbrali v slovensko-angleškem zborniku, ki bi vam ga želeli javno predstaviti.

Zbornik o omenjenemu forumu je 18. junija 2024 Slovenska škofovska konferenca predstavila na tiskovni konferenci v prostorih Nadškofije Ljubljana.

Na predstavitvi zbornika sta sodelovala škof msgr. dr. Peter Štumpf in škof msgr. dr. Anton Jamnik.

Prispevek soboškega škofa dr. Petra Štumpfa objavljamo v celoti.


Včeraj je minilo leto dni od Foruma za mir v Kopru, ki je bil v soboto 17. junija 2023. Dogodek je lepo odmeval v slovenski in širši javnosti. Udeleženci Foruma so se v Kopru počutili zelo dobro, domače, sprejeto. Bilo je sproščeno in prijateljsko razpoloženje. 

Sporočila vseh govornikov na Forumu smo zbrali tudi v Zborniku, ki ga boste prejeli in ga je za izdajo pripravil Katoliški inštitut pod mentorstvom škofa dr. Antona Jamnika, dr. Simona Malmenvalla in mag. Tilna Vesenjaka. Izdajatelj Zbornika je Slovenska škofovska konferenca. Povedane besede v Zborniku so dragocene in pomenljive, zato je prav, da skupaj ostanejo tudi shranjene – za branje, študiranje in tudi za navdih, kako tudi nadaljnje lahko ravnamo za razvoj miru med nami. Naj poudarim, da udeleženci Foruma zelo željno pričakujejo ta Zbornik. 

Prihodnji Forum za mir bo v soboto 14. junija 2025 v Kopru. Naslov Foruma bo: Skupne vrednote življenja za mir. 

Prihodnost lahko gradimo samo na vrednotah življenja, ki pa za svoj razvoj potrebujejo mir, in tudi mir lahko napreduje tam, kjer je volja do življenja in kjer je življenje cenjeno, spoštovano in zavarovano. Gre torej za medsebojno sinergijo obeh, ki podpirata druga drugo v dobro posameznikov in celotne človeške skupnosti.

V tem smislu bodo prispevki govorcev na prihodnjem Forumu za mir v juniju 2025 v Kopru še posebej dragoceni, saj smo sedaj v obdobju, ko voditelji verskih skupnosti zelo intenzivno iščemo načine in poti, kako skupaj v družbi zagovarjati in promovirati vrednote, ki branijo  življenje in nam omogočajo mir, in kako odgovarjati na mnoga vprašanja, ki se glede tega pojavljajo. Gre torej za etičen pristop verstev do vprašanja o dostojanstvu človekovega življenja in njegovega ohranjanja in kako to vpliva na mir med nami tukaj, potem tudi širše na Balkanu in med narodi po svetu; hkrati pa za moč vere, ki ima dolžnost do teh vprašanj. Se pravi, da delamo za življenje in ga branimo, zato ker verujemo v Boga in ker verujemo vanj, imamo dolžnost, da pri obrambi človekovega življenja vztrajamo prav zaradi njega. 

Gre torej za etično dolžnost, ki se najde v veri. In kot nam je izpostavi nedavni posvetovalni referendum o možnosti legalizacije evtanazije in konoplje, je še veliko dela tudi za verske voditelje naših verskih občestev po Sloveniji, da svoje vernike nenehno osveščamo o tem, da življenje daje samo Bog in nihče drug - in ga zato tudi nihče drug ne more odvzeti, in da jim pri tem pomagamo k odgovornosti, da cenijo in varujejo svoje življenje in življenje drugih, tudi zaradi svoje vere, ki vse verujoče k temu brezpogojno zavezuje. 

 Prihodnje leto bi torej radi slišali, da nam udeleženci na Forumu za mir v Kopru povedo, kako oni to v njihovih verskih skupnostih doživljajo in tudi uresničujejo in kakšnega pomena je to za mir v njihovih okoljih.

Za razliko od lanskega leta, ko so se mladi iz različnih verskih skupnosti v koprski Taverni lepo predstavili z bogatim kulturnim programom, ki nas je zelo nagovoril, imamo organizatorji Foruma za mir  namen, da jih zaprosimo, naj nam tokrat tudi oni spregovorijo, in sicer kako oni gojijo in v svojih okoljih širijo vrednote življenja za mir. Tako bi v popoldanskih urah 14. junija 2025 tudi mladi imeli v Kopru svoj Forum za mir. 

Papež Frančišek je že 3.aprila 2022 na Malti dejal: »Ravno iz vzhodne Evrope, z Vzhoda, kjer najprej vzide svetloba, so prišle sence vojne. Mislili smo, da so invazije drugih držav, brutalni boji na ulicah in jedrske grožnje mračni spomini daljne preteklosti. A ledeni veter vojne, ki prinaša samo smrt, uničenje in sovraštvo, je z veliko močjo zajel življenje mnogih in dneve vseh. In medtem ko ponovno kakšen vplivnež, žalostno zaprt v zastarele zahteve nacionalističnih interesov, povzroča in neti konflikte, navadni ljudje čutijo potrebo po gradnji prihodnosti, ki bo ali skupna ali pa je ne bo. Zdaj, v noči vojne, ki se je zgrnila nad človeštvo, lepo prosim, ne pustimo, da bi se sanje o miru razblinile.«

Naj prihodnji koprski Forum za mir pomeni tudi solidarnost s papežem in naš odgovor na to njegovo rotečo prošnjo, da hočemo tudi mi z njim pogumno in vztrajno še naprej sanjati o miru in delati za mir.