Škof Šuštar na Brezjah: Bodimo pozorni na vse vrste zasvojenosti

25.2.2023 Brezje Zdravje, Marija, Karitas
Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar - Foto: https://marija.si Sveto mašo je daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar - Foto: https://marija.si
Postni čas že 18 let zaznamuje akcija 40 dni brez alkohola. Ob začetku akcije Slovenska Karitas skupaj in Slovensko Marijino narodno svetišče vabita na romanje k Mariji Pomagaj. V soboto, 25. februarja 2023, je ob pričetku postne spodbude pri Mariji Pomagaj sveto mašo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar.

Akcija 40 dni brez alkohola letos poteka že osemnajstič, tokrat pod nosilnim geslom ’Beseda zdravi’. Z geslom „Beseda zdravi“ organizatorji spodbujajo, da prisluhnemo svojcem in otrokom alkoholikov ter jim izrazimo podporo in sočutje. Otroci iz družin alkoholikov se morajo spopasti s številnimi stiskami in zaznamovanostjo. Velikokrat so prikrajšani za občutke varnosti, ljubezni in čustvene stabilnosti, kar jih lahko zaznamuje tudi v odraslem življenju. Povabljeni smo k zgledu zmernosti in življenja brez opijanjanja. Starši smo s svojimi dejanji najlepši zgled in dar za otroke in mlade.

V uvodu je prisotne romarje, ki so se svete maše udeležili v velikem številu, pozdravila ga. Mojca Kepic, ki pri Slovenski Karitas skrbi za stike z mediji in dobrodelne akcije. Slovenska Karitas s soorganizatorjema Javno agencijo RS za varnost prometa, Med.Over.Net in NIJZ že osemnajsto leto spodbuja k solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni.

“To naše skupno trpljenje danes polagamo na oltar tukaj na Brezjah in prosimo našo Nebeško Mater Marijo, da nas spremlja in pomaga na zahtevni poti življenja, ko je zaznamovana z alkoholom. S tem prinašamo pa tudi zahvale in slavo Gospodu za vse brate in sestre, za vse domače alkoholikov, ki so doživeli pomoč in se uspeli rešiti teh peklenskih lovk zasvojenosti. Seveda se ob tem lahko spomnimo še na mnoge ljudi, ki so zasvojeni še z drugimi rečmi – ki prav tako človeka ponižujejo in uničujejo.” Je uvodoma v pridigi dejaj škof Šuštar in v nadaljevanju izpostavil besede današnjega evangelija: “V današnjem evangeliju srečamo Jezusa, ki je videl pri mitnici sedeti cestninarja Levija in mu rekel: »Hodi za menoj!« Levij je pustil vse, vstal in šel za njim.

Bratje in sestre, poglejmo tega Levija, o katerem smo že tolikokrat slišali. Bil je na neki način zasvojen z denarjem in svojo službo cestninarja. Če bi ne bil zasvojen, verjetno ne bi vztrajal v tem poslu, saj je bila ta služba zaničevana: »cestninarji in grešniki«. Ljudje so jih zaničevali in se jih izogibali; celo Jezus si je prislužil posmeh, da se z njimi druži in z njimi je’; prav tako tudi Jezusovi učenci. Jezus je sprejel izziv posmeha in zaničevanja. Na neki način je želel vstopiti v svet cestninarjev in grešnikov – jih slišati, saj so ti še posebej potrebni Božje ljubezni in usmiljenja.” 

“Izaija nas v današnjem berilu uči, kakšen je pravi post in kaj je pot posta. Slišali smo: »Če odpraviš zatiranje iz svoje srede«. Pri alkoholiku je izjemno veliko zatiranja: samega sebe, svojih najbližjih v družini, sorodstvu, prijateljskem krogu, med sodelavci, celotni družbi. Zares je v imenu alkohola hudo zatiranje. Prerok pravi – odpravi to. Božja beseda še naprej naroča: Če odpraviš »prevarljivo govorjenje«: to so laži, sprenevedanja, manipulacije, zavajanja … Prerok nadaljuje: »Da potrtega nasitiš« če človek hlepi po alkoholu v svoji bolezni, ne bo videl okrog sebe nobenega razen sebe; ne bo nikogar potolažil in ga nasitil z darovanjem samega sebe. Alkohol človeka zapre v popolni egoizem in poruši vse okrog njega; ga tako osiromaši, da ne more potrtih nasičevati.” Je med drugim dejal ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar in pridigo zaključil z besedami: “Marija Pomagaj tukaj na Brezjah naj nam pomaga v vsakdanjem življenju, da bomo pozorni na vse vrste zasvojenosti v lastnem življenju in življenju naših bližnjih; ter jih bomo v ponižnosti priznali ter prosili za Božjo pomoč. Amen.” 

Po sveti maši so sledila pričevanja ozdravljenih odvisnikov od alkohola. Pripovedi je vodil Imre Jerebic, nekdanji generalni tajnik Slovenske Karitas. Iskrena pričevanja ozdravljenih odvisnikov so nam v spodbudo za premagovanje vsakdanjih težav. “Bodite pošteni, tega vam nihče ne more vzeti!” So bile besede enega od ozdravljenih odvisnikov od alkohola.

Vir: https://marija.si/