Škofa Glavan in Bizjak ter kardinal Rode o papeževem obisku Redipulje

13.9.2014 Redipulja (Italija) SŠK, Papež Frančišek
Foto: Radio Ognjišče Foto: Radio Ognjišče

Svete maše, ki jo je ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne v Redipulji daroval papež Frančišek, se je udeležilo več kot 15.000 vernikov, med katerimi je bilo veliko Slovencev. Cerkev na Slovenskem so zastopali predsednik SŠK Andrej Glavan, koprski ordinarij Jurij Bizjak in koprski upokojeni škof Metod Pirih. Pri oltarju so se papežu pridružili še kardinal Franc Rode, upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran in vojaški vikar Jože Plut.

Svetemu očetu se je pri oltarju pridružilo približno 60 škofov, več kot 300 duhovnikov in tudi zagrebški ter dunajski kardinal. Novomeški škof Glavan je v izjavi za Radio Ognjišče po maši dejal, da nam je papež posebej položil na srce skupno delo za mir: „Da se je ta slovesnost spremenila v eno veliko molitev, v spomin, ki naj bi očistil vso našo preteklost in tudi medsebojne odnose."

Da je mir izjemnega pomena, tudi v današnjem času, sta poudarila škof Bizjak in kardinal Rode, ki je povedal, da je njegova družina v prvi svetovni vojni izgubila dva člana. „Vojna prinese veliko hudega in veliko zla. Gledam pa tudi na vojno kot na čas očiščenja,“ je povedal škof Bizjak. „Sto let kasneje lahko ugotovimo, da je v Evropi nekaj bistvenega spremenilo, da smo vsi postali prijatelji, da se razumemo, si med seboj pomagamo in mislim, da je to nekaj kar lahko poudarjamo in smo srečni, da smo danes s Petrovim naslednikom se združili v tej slovesnosti,“ je dejal kardinal Rode.

Vsi škofje, vojaški vikarji, predstavniki vojske ter drugih religij so ob sklepu zelo skromne svete maše, in tudi zelo pomenljive, sprejeli iz rok papeža svetilke, ki naj jih prižgejo pri mašah za mir. Olje so darovali predstavniki skupnosti, ki se zdravijo za odvisnostjo, svetilke pa bratje minoriti iz Assisija. Na to papeževo gesto je opozoril tudi vikar Plut, ki je dodal, da je Frančišek s tem potrdil, da je prišel v Redipuljo „z željo, da promovira mir in ne vojno“.

Prvič je bil v neposredni bližini s papežem tudi direktor Radia Ognjišče Franc Bole, ki je tako kot mnogi drugi slovenski duhovniki somaševal in obhajal vernike: „Mislim, da je človek, ki res ima karizmo, da pritegne in preprostost, da te prepriča.“

Vir: Radio Ognjišče