Škofje pozdravljajo odgovoren odziv vodstva skavtov

21.12.2023 Ljubljana Izjava, Skavt
Foto: skavti.si Foto: skavti.si
Več medijev se je danes na Slovensko škofovsko konferenco obrnilo s prošnjo za komentar dogajanja v Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Škofje pozdravljajo odgovoren odziv vodstva skavtov, ki so transparentno pristopili k reševanju situacije. Spodbujajo jih k aktivnemu sodelovanju s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin. 
 
Kot je že večkrat poudaril predsednik SŠK, dr. Andrej Saje, glede vsakršne zlorabe v Cerkvi in s Katoliško Cerkvijo povezanih organizacijah velja ničelna toleranca. Sum nasilja in dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb vzbuja še posebno skrb. 
 
Škofje ob tem molijo za vse, ki so v dogajanju prizadeti ter poudarjajo, da ima vsakdo odgovornost, da ob sumu kaznivega dejanja poda prijavo, kot so ravnali tudi skavti. Varovati je treba identiteto mladih ter aktivno sodelovati s pristojnimi organi za razjasnitev okoliščin.
 
Zavedajo se, kako velika preizkušnja je to za skavte in za celotno skupnost. Prepričani so, da zmoremo tudi v najtežjih preizkušnjah vsi skupaj ravnati častno in odgovorno ter biti dober zgled in opora mladim in drug drugemu.
 
Dr. Gabriel Kavčič,
tiskovni predstavnik SŠK