Skupina Karizmatične prenove obiskala škofa Andreja Sajeta

11.7.2022 Novo mesto Nova evangelizacija, Duhovno gibanje

V teh dneh se je mudil v Sloveniji na obisku Peter Herbeck, podpredsednik misijonske organizacije Renewal Ministries. V ponedeljek, 11. julija 2022, ga je sprejel novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje. Gosta so spremljali tudi predstavniki Karizmatične prenove v Sloveniji Janez Cerkovnik, p. Mio Kekič SJ in Matej Križanič.

Herbeck že več kot trideset let aktivno sodeluje pri evangelizaciji in Katoliški karizmatični prenovi v ZDA, Kanadi, Afriki in Vzhodni Evropi. S Slovenijo sodelujejo že več kot 20 let. Peter je sovoditelj tedenskega televizijskega programa The Choices We Face (Izzivi, s katerimi se soočamo). Prav tako vodi dnevno radijsko oddajo Fire on the Earth (Ogenj na zemlji). Poročen je z ženo Debbie in živita v Ann Arborju v Michiganu. Imata štiri otroke ter deset vnukov.

Pogovor s škofom Sajetom je potekal v duhu njegovega škofovskega gesla »Živimo po Duhu« (Rim 8, 4), oz. kaj Sveti Duh govori Cerkvi. Sogovorniki so se strinjali, da je prihodnost Cerkve v vključevanju katoličanov v manjše skupine v okviru Cerkve, kjer rastejo in se krepijo v veri in odnosih. Te skupine so lahko zelo različne. Vsi smo del Kristusovega telesa – Cerkve in vsak mora prispevati svoj delež. Na ta način bo tudi bolj čutil svojo pripadnost. Sveti Duh nam pomaga razumeti čas, v katerem živimo. Odpira nas za odnos z Očetom, ki se nam po Svetem Duhu razodeva v Sinu. Nova evangelizacija je za Cerkev priložnost in dar, po katerem verujoči lahko pridemo do globljega osebnega odnosa z Jezusom.

Gostje so se v pogovoru s škofom dotaknili tudi vprašanja, kako navdušiti ljudi za življenje po evangeliju in jih privabiti v Cerkev, še zlasti može v starosti med 30. in 40. letom. Možje so za evangelizacijo družin temeljnega pomena, njihov zgled močno nagovori žene in otroke. Velik izziv za Cerkev je tudi vzgoja novih duhovnikov za oznanjevanje in iskanje pravega pristopa ter jezika, ki je razumljiv današnjemu človeku. 

Družina je temeljna enota družbe ter podoba Boga. Je najboljše okolje za rojevanje in vzgojo otrok. Oče in mama sta za otroke pri vzgoji za vrednote nenadomestljiva opora in zgled. Na družini temelji prihodnost Cerkve in naroda, zato je to osnovno enoto družbe potrebno ščititi in negovati. Tudi evangelizacija bo lažja, če bo imela temelje v veri in trdnih odnosih v domači družini.