Slavnostni koncert ob 30-letnici ponovnega delovanja Zavoda sv. Stanislava

3.6.2024 Ljubljana Koncert, Zavod sv. Stanislava, Kultura, Mladi

Zavod sv. Stanislava je 30-letnico ponovnega delovanja obeležil tudi s slavnostnim koncertom v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Zbori in orkestra Zavoda sv. Stanislava z gosti so izvajali glasbo Jožeta Privška in kantato Carmina burana Carla Orffa.

Posebnost dogodka nista bili samo dve izvedbi, od običajnih majskih letnih koncertov zborov in orkestrov Zavoda sv. Stanislava v Cankarjevem domu se je razlikoval tudi v zasnovi programa. Noben izmed številnih zborov (dveh osnovnošolskih, šestih gimnazijskih in dveh zborov alumnov) ter dveh orkestrov se ni predstavil samostojno, pač pa so se mladi glasbeniki predstavili v dveh velikih sestavih.

Prvi del koncerta je na odru združil Dekliški in Fantovski zbor 1. letnika, vokalno skupino in (Z)Mešani zbor Škofijske klasične gimnazije, ki so ob spremljavi Godalnega orkestra Glasbene šole Matije Tomca in Orkestra Simfonija 23 ter pod vodstvom dirigenta Tineta Beca zapeli šest skladb Jožeta PrivškaVozi me vlakMini maxiNeboKako sva si različnaTam, kjer sem doma in Maček v žaklju.

Slavnostni govornik je bil dekan Akademije za glasbo prof. Marko Vatovec.

V drugem delu koncerta so se instrumentalistom iz obeh orkestrov pridružili še gostje ter člani Slovenskega tolkalnega projekta, vokalni del so prevzeli Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije, Študentski zbor sv. Stanislava, Komorni zbor Megaron, Otroški in Mladinski zbor OŠ Alojzija Šuštarja ter solisti Marta Močnik Pirc (sopran), Martin Sušnik (tenor) in Domen Križaj (bariton), taktirko pa Damijan Močnik, ki je pred tremi desetletji zasnoval zavodsko zborovsko piramido in je tudi njen spiritus agens. Njihova izvedba kantate Carmina Burana skladatelja Carla Orffa je prvič skoraj polno in drugič polno dvorano dvignila na noge.

Ostali dirigenti in mentorji vseh sodelujočih zasedb so Helena Fojkar Zupančič, Marjetka Kozmus, Nadja Janežič, Meta Praček Prašnikar, Miha Zupanc Kovač, Neža Križnar Ristič in Žiga Faganel.

Videoposnetek koncerta bo na 2. programu TV Slovenija prvič predvajan v ponedeljek, 3. junija 2024, ob 21.45