Slomškov pohod z mašo za domovino

25.6.2013 Žička kartuzija Romanje
Slovesno samaševanje Slovesno samaševanje

V okviru Društva Slomškova romarska pot se je v torek, 25. junija 2013, v organizaciji občine Slovenske Konjice, Vojnik in Šentjur, preko tristo romarjev podalo na Slomškovo romarsko pot s skupnim ciljem v Žički kartuziji. Za obzidjem starodavnega samostana je najprej potekal kulturni program, na katerem je kot govornik spregovoril župan občine Slovenske Konjice Miran Gorinšek. Sledila je slovesna maša za domovino, ki jo je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. Romarje je pozdravil tudi predsednik društva Slomškova romarska pot Jože Planinšek.

Nagovor škofa Stanislava Lipovška

Gospod župan, ki je pozdravil romarje, je med drugim povedal, da se moramo v teh, za domovino preizkušenih časih, ozirati ne le na materialne dobrine, ampak tudi na moralne in duhovne. In v tem nam je Slomšek velik zgled. V kulturnem programu so sodelovali še ljudski pevci Stolpnik in učenci Osnovne šole Loče.

Škof Lipovšek je v pridigi spomnil na Slomškovo ljubezen do domovine, maternega jezika ter tudi do naše nebeške domovine. Prav kristjan mora imeti poleg skrbi za zemeljsko domovino še večjo skrb in odgovornost za nebeško domovino, o kateri je Slomšek tako lepo in pomenljivo prepeval v pesmi V nebesih sem doma … Pri maši so somaševali duhovniki iz župniji ob Slomškovi romarski poti, prepeval pa je cerkveni pevski zbor iz Špitaliča.


Jure Levart