Slovenska karitas želi pomagati 12.000 socialno ogroženim otrokom v Sloveniji s šolskimi potrebščinami

14.6.2017 Cerkev na Slovenskem Akcija, Mladina, Izobraževanje , Karitas

OTROCI NAS POTREBUJEJO
Začetek dobrodelne akcije Karitas za pomoč otrokom s šolskimi potrebščinami

Slovenska karitas 14. junija 2017 začenja z dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, ki je namenjena zbiranju materialnih in finančnih sredstev za pomoč socialno ogroženim otrokom s šolskimi potrebščinami.

Tudi letos bo pomoč potrebovalo več kot 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev, saj tudi v letošnjem letu pričakujemo podoben obseg prošenj povezanih s šolo, ki že prihajajo na naše župnijske in škofijske Karitas. Poletje je namreč čas, ko morajo starši nakupiti šolske potrebščine za svoje otroke, kar pa ni vedno lahko. Stroški so vse večji. Samo za enega osnovnošolca starši ob začetku šolskega leta potrebujejo več kot 200 €, kar je za mnoge družine veliko breme. Še posebej so v velikih težavah družine s starši, ki so brezposelni ali imajo nizko ter neredno plačo, enostarševske družine, mlade družine, družine z več osnovnošolci in družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih pogojev.        

Družine v stiski se po pomoč glede šolskih potrebščin lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oz. na škofijske Karitas v Celju, Ljubljani, Mariboru, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti. Njihovi kontaktni podatki so objavljeni na http://www.karitas.si/kontakt/.

Preko poletja k pomoči vabimo ljudi odprtega srca, ki lahko prinesejo nove, velike črtaste zvezke na najbližjo Karitas ali darujejo finančna sredstva za pomoč otrokom na transakcijski račun: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI 00 362, namen: Otroci nas potrebujejo. Darujete lahko s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919 in darovali boste 1 € ali 5 €. Zgibanke s položnico bodo od nedelje dalje na voljo tudi po župnijah. 

Zbrana sredstva in zvezke bo Karitas avgusta razdelila socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki. Neposredna pomoč bo realizirana v obliki paketov šolskih potrebščin ali v obliki bonov oz. naročilnic za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.


V mesecu maju smo v akciji Pokloni zvezek osnovne šole in vrtce povabili k zbiranju zvezkov za socialno ogrožene otroke. S sodelovanjem se je odzvalo 291 osnovnih šol in 94 vrtcev, zavodov ali posameznih enot. Zbrani zvezki v teh dneh že prihajajo na škofijske Karitas, ki jih bodo preko poletja poleg druge pomoči razdelile socialno ogroženim otrokom. Poleg poklonjenega zvezka so otroci priložili tudi lepo misel, sporočilo ali sliko za sovrstnike v stiski. Sporočilo Lare je: »Živjo! Vesela sem, da ti lahko podarim ta zvezek. Naj te razigrani mucek na prvi strani veselo vodi po tem zvezku, ko boš vanj vpisoval/a nove črke, besede in stavke. Pridno se uči!.« Ob tem iskrena zahvala učiteljem in vzgojiteljem za pripravljenost in spodbudo učencev ter otrok k solidarnosti.

V letu 2016 je na Karitas pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.548 otrok. Dodatno je 1.523 otrok prejelo denarno pomoč pri plačilu prehrane in obšolskih dejavnosti. V Botrstva Karitas je bilo vključenih 146 otrok. V sklopu dela župnijskih Karitas je bilo več kot 20.000 otrok vključenih v obdarovanja, delavnice, družabne dogodke in od tega 590 v centre za mlade in otroke.            

Skupna vrednost za navedene programe pomoči je v letu 2016 znašala 692.928,66 €. V programe Karitas je bilo skupaj vključenih 28.790 otrok in dijakov. Sredstva so bila večinoma zbrana v dobrodelnih akcijah, večji del pa je prispevala tudi Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij.

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas

Kontaktna oseba: Saša Eržen, [email protected], 01 / 300 59 67


Preberite več o delu in pomoči Slovenske karitas


V zadnjih letih so razmere kljub boljšim gospodarskim kazalnikom za mnoge družine še vedno zelo težke. Družine se soočajo s težkimi zgodbami, ki smo jih predstavili tudi na naši zgibanki. Ena izmed resničnih zgodb je tudi ta: 

»Starša Dominik in Mateja živita s tremi šoloobveznimi otroki v blokovskem naselju. Stanovanje je majhno, vsi otroci spijo in se učijo v eni sobi. Oče je kot tehnološki višek ostal brez službe, občasno dobi kakšno delo, vendar rednega dohodka nima. Mama je slabega zdravja, zato je zaposlena za polovični delovni čas kot čistilka. Družina redno prihaja po pomoč na Karitas in preko poletja bo potrebovala pomoč pri plačilu šolskih potrebščin.«      

Več zgodba na: http://www.karitas.si/wp-content/uploads/2017/04/5_-Resnične-zgodbe_.doc

Sodelavci na škofijskih in župnijskih Karitas se ob pomoči s šolskimi potrebščinami srečujejo tudi s plemenitimi gestami posameznikov, staršev in otrok. Strokovna sodelavka iz škofijske karitas Novo mesto je povedala:

»Učitelji in šola so velikokrat zatočišče za otroke, katerih družine se soočajo s težkimi stiskami oziroma se otroci v svojih družinah ne počutijo varne. Že večkrat smo naleteli na primere, ko so učitelji znali prepoznati stiske teh otrok in tudi na povsem diskreten način ponuditi oporo otroku. Pomoč Karitas so na nevsiljiv način posredovali otrokom ter marsikateri delovni zvezek znali nadomestiti z delovnimi listi.

Starši velikokrat povedo, da se njihovi otroci zavedajo pomanjkanja in zato ne izrazijo, da kaj potrebujejo ali ne pokažejo želje, da bi se vključili v interesne dejavnosti, saj se zavedajo, da to staršem predstavlja dodatno breme. Ena izmed mam je povedala: "Bila sem huda na sina, ki je kar naprej prihajal domov z raztrganimi nogavicami. Pa kaj delaš, da jih trgaš? No, kasneje sem videla, da ima na supergah veliko luknjo in ni hotel potožiti, ker je vedel, da mu bomo težko kupili nove čevlje." In še ena izmed mam je povedala: »Šla sem v glasbeno šolo in prosila ravnatelja, če sin lahko obiskuje glasbeno šolo, kljub temu da smo trenutno brez denarja, vendar se bom potrudila dodatno kaj zaslužiti in čim prej poravnati stroške. In ravnatelj je imel posluh ter otroka sprejel.« Mama je še povedala: »To je edini luksuz, ki ga ima moj otrok in katerega mu želim omogočiti, ker vem, da si to res želi... in nimam srca, da bi mu to odrekla.«

Starši povedo, koliko so se naučili od svojih otrok, saj otroci čutijo, kaj se dogaja v njihovih družinah in vedo, da je staršem, ki so v stiski, težko prositi za pomoč. Zato pa so dragoceni ljudje, ki znajo prepoznati stiske teh družin in jim ponuditi pomoč na nevsiljiv način, tako da te zmorejo ohraniti svoje dostojanstvo. Zahvala vsem sodelavcem in strokovnjakom, ki ne samo pošljejo družine na Karitas, temveč se sami povežejo z nami ter ublažijo marsikatero stisko.