Slovenski rojaki na tradicionalnem 44. romanju v Einsiedelnu

23.9.2012 Einsiedeln Romanje
Einsiedeln Einsiedeln

Narod preživi samo na osnovi vrednot

Na Slomškovo nedeljo, 23. septembra 2012, se je množica slovenskih rojakov iz Švice, Liechtensteina, Avstrije, Nemčije in tudi iz domovine zbrala na tradicionalnem romanju v Marijinem svetišču v Einsiedelnu v Švici. Pridružila se jim je tudi skupina s Švedske pod vodstvom Zvoneta Podvinskega.

Medse so sprejeli upokojenega koprskega škofa msgr. Metoda Piriha, ki jim je poleg duhovnih darov pri maši podaril tudi bogate spodbude in oznanilo vere. Za zgled pokončnosti in doslednosti na poti skozi življenje v večno domovino je postavil blaženega škofa Antona Martina Slomška. Relikvije prvega slovenskega hrani tudi slovenska katoliška misija v Švici.

Zbrane je povezala vera, doživeli so domačnost in globoko veselje. K temu je pripomogel tudi obisk ministrice gospe Ljudmile Novak s spremstvom. Romarje je ministrica nagovorila kot političarka, obenem pa je bila na dogodku navzoča kot kristjanka. Ovrednotila je delo izseljenskih duhovnikov in slovenskih katoliških misij med rojaki po svetu.

Organizatorji se zahvaljujejo pevskemu zboru iz Vavte vasi na Dolenjskem. Pevci so tako pri maši, kot tudi v popoldanskem delu srečanja nagovarjali s kakovostnim prepevanjem. V tujem okolju pesem v domačem jeziku predstavlja nevidno hrano za dušo.

Skupnost slovenskih rojakov po svetu ostaja prepoznavna v duhu vrednot, ob katerih so odraščali v domovini. Večini zdomcev in izseljencev je tujina ponudila prijeten in gostoljuben dom, zavezanost narodu in njegovi identiteti pa ostaja nezamenljiva.


Besedilo je pripravil župnik s sedeža slovenske katoliške misije v Zürichu David Taljat.