Slovenski škofje na avdienci pri papežu Frančišku

Foto: Radio Vatikan / L'Osservatore Romano Foto: Radio Vatikan / L'Osservatore Romano

V četrtek, 1. marca 2018, se je papež Frančišek v okviru obiska Ad limina Apostolorum srečal s slovenskimi škofi.

Škofje so se pridružili papežu Frančišku pri jutranji sveti maši, ki je bila v kapeli Doma sv. Marte, nato pa jih je sprejel v zasebno avdienco. Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore se je v imenu škofov zahvalil za vso podporo, ki jo papež Frančišek izkazuje slovenskim katoličanom in Cerkvi v Sloveniji. Obenem pa je papeža seznanil z najpomembnejšimi izzivi, s katerimi se škofje soočajo pri svojem delu, kot npr. s sekularizacijo, nerešenimi vprašanji med Cerkvijo in državo, pomanjkanjem duhovnih poklicev, izzivom dela z mladimi v luči prihodnje sinode škofov ter podporo družinam in krščanskim zakoncem.

Škofje so papežu predstavili delo Cerkve na karitativnem področju ter na področju vzgoje in izobraževanja. Posebej so izpostavili prizadevanja Cerkve, ki se zavzema za pravico staršev, da svoje otroke vzgajajo v skladu s svojo vero in prepričanjem.


Ad limina 2018


Škofje so v imenu vseh slovenskih duhovnikov, redovnic in redovnikov ter vernikov povabili svetega očeta na pastoralni obisk Slovenije. Papež Frančišek je v skoraj dve uri trajajočem pogovoru škofom izpostavil pripravljenost, da obišče Slovenijo in odgovoril na vprašanja škofov glede duhovnih poklicev, odnosa z muslimani, dela z mladimi, narodne sprave, priprave liturgičnih knjig v slovenskem jeziku idr. Takšen obisk bi po mnenju škofov okrepil vero med verniki, prav tako pa bi pozitivno vplival na potek sprave v našem narodu.


FOTOGALERIJA


Ob sklepu avdience so škofje papežu Frančišku izročili darila, ki predstavljajo Slovenijo in življenje Katoliške cerkve pri nas: kopijo upodobitve Marije Zavetnice s plaščem s Ptujske Gore, svečo s slovenskimi motivi in satovjem na lesenem podstavku ter slovenski med. Slednje so škofje izročili z namenom, da izpostavijo svetovni dan čebel in čebelarjenja, ki so ga na predlog Slovenije nedavno potrdili Združeni narodi. Številni duhovniki in katoličani so imeli namreč ključno vlogo pri razvoju čebelarjenja v Sloveniji.

dr. Tadej Strehovec
generalni tajnik SŠK