Slovenski vojaški kaplan na mednarodni konferenci Apostolat Militaire International (AMI)

14.10.2018 Trogir, Hrvaška Sprava, Vojaški vikariat

Od 14. do 19. oktobra 2018 v Trogirju na Hrvaškem poteka letna konferenca Apostolat Militaire International (AMI), ki se je udeležuje Milan Pregelj, namestnik vojaškega vikarja.

Na tem mednarodnem dogodku, na katerem je zbranih 48 predstavnikov iz šestnajstih držav s štirih kontinentov, je zastopana tudi Republika Slovenija.

Poleg pregleda letnega dela, je osrednja tema udeležencev Sprava. Med predavanji in delom v skupinah so se teme dotaknili v več krogih: sprava s samim seboj, z domačo družino in s svojimi najbližjimi; širši krog predstavlja enota, v kateri delujejo kot pripadniki vojska različnih držav. Dotaknili so se tudi sprave v narodu in mednarodnem življenju.

AMI je mednarodno združenje tistih, ki poleg tega, da so vojaške osebe, pripadajo tudi vrednotam in etiki krščanstva. Združenje povezuje podobna krščanska vojaška združenja posameznih držav. Ustanovljen je bil leta 1965 v Santiagu v Španiji. Sveti sedež ga je priznal leta 1985 kot mednarodno katoliško organizacijoKonferenca je v organizaciji Vojaškega vikariata Slovenske vojske leta 2013 potekala v Domu sv. Jožefa v Celju.