Slovesno praznovanje godu bl. Alojzija Grozdeta

26.5.2023 Zaplaz Alojzij Grozde, Mladina

Osrednje liturgično praznovanje, njegov god, bomo obhajali v soboto, 27. maja 2023, v Marijinem svetišču na Zaplazu, kjer so od leta 2011 shranjene njegove relikvije. 

V petek, 26. maja, bo večerno romanje slovenskih mladih h Grozdetu, ki ga organizira Katoliška mladina pod geslom »Ti poznaš mlado srce«. V program so vključeni procesija z baklami, slovesne večernice, pričevanje in slavilni koncert. Program mladih se zaključi v jutranjih urah sobote 27. maja s češčenjem Najsvetejšega in relikvij. Romanje se bo začelo ob 18.00 na Mirni, ko se bodo peš odpravili na Čatež in ob 21.00 od tam naprej z baklami in skupno molitvijo na Zaplaz. Kdor ne bi želel prehoditi celotne poti, se romarjem lahko pridruži na Čatežu ali pa na Zaplazu samem. Na Zaplazu bodo imeli program vso noč: slovesne večernice, slavilni koncert, pričevanje, ogled filma o bl. Alojziju, osebne molitve ob relikvijah in priložnost za sveto spoved. Tudi čas za večerjo bo na voljo.

Več informacij lahko prejmete na spletnih straneh Katoliške mladine ali preko e-pošte: [email protected]

V soboto, 27. maja, bo ob 9.00 molitvena ura, ob 10.00 pa slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM. 

Mučenec Alojzij Grozde je bil prvi blaženi novorojene novomeške krajevne Cerkve, samo štiri leta po njeni ustanovitvi leta 2006. Življenjskost Cerkve se poraja tudi iz krvi mučencev, ki jih na tem prostoru ni manjkalo. Naj bo njihovo češčenje ne samo spomin na ne tako oddaljeno preteklost, ampak trajna spodbuda občestvom in posameznikom, da bi ob njihovem zgledu sami živeli dejavno vero, upanje in ljubezen.

»Blaženi mučenec Alojzij Grozde je posebej izstopal v svoji predanosti evharistiji, ki je hranila njegovo neomajno vero, njegovo sposobnost darovanja za zveličanje duš ter njegov apostolat v Katoliški akciji, v katerem je druge mlade vodil h Kristusu« (papež Benedikt XVI., Angelus, na dan beatifikacije – 13. 6. 2010). Letošnje praznovanje godu mučenca, blaženega Alojzija Grozdeta, bo še posebej pomenljivo. V Grozdetovem letu 2023, ki je posvečeno njegovemu spominu in ima kot geslo njegove besede: »Luč je, ki šel sem za njo ...«, se spominjamo 100-letnice njegovega rojstva in 80-letnice rojstva za nebesa – mučeništva.