Šmarnice 2014

1.5.2014 Cerkev na Slovenskem Marija

Slovenski katehetski urad po pooblastilu Slovenske škofovske konference za leto 2014 skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravlja:
– šmarnice za otroke z naslovom POMEMBNE REČI avtorice Darje Kastelic,
– šmarnice za odrasle z naslovom MARIJA, ŽENA ZA NAŠ ČAS avtorja Petra Žaklja.

Šmarnično branje POMEMBNE REČI nam v živahnem in otrokom razumljivem jeziku približa dečka Blaža in njegovo družino – mamo, očeta in »dve sestri, ki sta skoraj vedno nemogoči« ter »dva brata, ki sta oba mlajša od njega«. Dolgčas jim vsekakor ni. Vsakdanje pripetljaje in družinske dogodivščine v pogovoru s starši povsem nevsiljivo prepletajo z modrostjo in nauki bl. Antona Martina Slomška. Zgodbe nam pomagajo, da bi »z radostjo pili življenje in ne dovolili, da nam spolzi skozi prste«, kot pravi avtorica. »Kdo bo pričeval o Njem, če ne mi, ki smo o Njem slišali, ga začutili in vemo, da živi?«

Šmarnično branje MARIJA, ŽENA ZA NAŠ ČAS prinaša razmišljanja ob vzklikih Lavretanskih litanij in nam želi približati Marijin lik ter zbuditi novo navdušenje nad pobožnostjo, ki je bila v slovenskem narodu skozi stoletja tako priljubljena. Šmarnice želijo odstreti tančico slabo poznanega jezika in pozabljene tradicije, ki zastira čudoviti lik Marije, uresničene ženske, žene in matere. Razlage so zveste Svetemu pismu in tradiciji. Avtor spodbuja, naj »bodo šmarnice resnično v čast Mariji, nam vsem pa v spodbudo, da jo v njeni čudoviti lepoti posnemamo«.


Besedilo so pripravili v Slovenskem katehetskem uradu.