Sožalje slovenskih škofov ob smrti pisatelja Borisa Pahorja

31.5.2022 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, SŠK

Slovenski škofje ob smrti velikega pisatelja Borisa Pahorja izrekamo sožalje njegovi družini ter se ga v molitvi spominjamo.

Pahor je bil pomemben pričevalec 20. stoletja, ki je preko svojega literarnega ustvarjanja opozoril na grozote vseh treh totalitarizmov. Posebej je izpostavil tiste totalitarne razsežnosti, ki so Slovenkam in Slovencem jemale temeljno dostojanstvo in človekove pravice ter hotele uničiti slovenskega človeka in njegov materni jezik. Z osebno zavzetostjo in angažiranostjo, je v tistih težkih časih ohranjal slovensko besedo. Del svojega študijskega obdobja je preživel v koprskem bogoslovnem semenišču in tam pridobil klasično znanje, ki mu je pomagalo, da je lahko preživel težko obdobje v koncentracijskih taboriščih.

V svojih delih je obravnaval odnos do poslednjega vprašanja vsakega človeka, ki je smrt. Zanj smrt ni več samo neznan prehod, o katerem se kot literat sprašuje, ampak je prag, ki ga je že prestopil. Ob njegovem odhodu v večnost prosimo Gospodarja življenja in smrti, naj bo pokojnemu pisatelju Borisu Pahorju bogat plačnik ter naj mu nakloni večni mir in pokoj.

 

Msgr. dr. Andrej Saje
Predsednik SŠK