Sožalno pismo soboškega škofa Petra Štumpfa papežu Frančišku ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI.

Dragi naš oče papež Frančišek,

ob smrti zaslužnega papeža Benedikta XVI. Vam v imenu duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov Škofije Murska Sobota pa tudi v svojem imenu izrekam globoko sočutje.

Vajino čudovito prijateljstvo, polno spoštovanja, pozornosti, predvsem pa duhovne povezanosti, je bilo za vse nas čudovita učna ura, kako so lahko mostovi med predniki in nasledniki na vseh področjih družbe, predvsem pa v Cerkvi, okrepljeni s čudovito bratsko ljubeznijo, ki ima svoj navdih v Kristusu. Samo takšni mostovi nas lahko povezujejo z bregovi prihodnosti.

Iz srca Vama hvala za to pričevanje.

Na neki način sedaj ostajate sami, vendar ne osamljeni – z Vami je Marija Pomočnica in občestvo poveličane Cerkve. Moja vera mi šepeta, da je nad Vami tudi že Benediktov pogled iz Očetove hiše in njegove molitve za Vas in Cerkev. Z Vami ostajamo tudi mnogi, ki smo še na poti vere.

Kot sem Vam obljubil lansko leto meseca junija, ko sem bil pri Vas na obisku s škofoma iz Novega mesta in Celja, Andrejem Sajetom in Maksimilijanom Matjažem, da molimo za Vas, to obljubo ponavljam tudi sedaj, ob smrti Vašega dragega predhodnika, zaslužnega papeža Benedikta XVI. 

V četrtek, 5. januarja 2023, zvečer se bomo zbrali – duhovniki, redovniki, redovnice in verni laiki v soboški stolnici pri sveti maši, da se Bogu zahvalimo za milostni dar Vašega prednika, ki je leta 2006 poleg škofij Novo mesto in Celje ustanovil tudi Škofijo Murska Sobota ter obenem tudi Mariborsko metropolijo. V petek, 6. januarja, zvečer, na praznik Gospodovega razglašenja, se bomo slovenski škofje, duhovniki in Božje ljudstvo zbrali tudi ob apostolskem nunciju nadškofu msgr. dr. Jean-Marie Speichu v ljubljanski stolnici, da pri sveti maši za rajnega zaslužnega papeža na oltar položimo Vaše in naše molitve zanj ter prošnje h Kristusu, ki jih nosite globoko v svojem srcu.

Molim in prosim milostnega Boga, da zaslužnemu papežu Benediktu XVI. odredi častitljiv prostor v nebesih ob prvaku apostolov Sv. Petru in drugih blaženih in svetih papežih.

Če je sveti Janez Bosko dejal, da ko umre kak salezijanec, vsa salezijanska družina doživlja zmagoslavje, potem velja to sedaj za vso Cerkev ob odhodu Benedikta XVI.

Dragi naš oče Frančišek, bodite blagoslovljeni. Mati Marija naj bo vedno z Vami. 

Molite za nas. 

Murska Sobota, 3.1.2023

 

z Vami v sinovski edinosti

Msgr. dr. Peter Štumpf SDB,
soboški škof in
podpredsednik Slovenske škofovske konference