Spominska slovesnost na Teharjah 2018

7.10.2018 ob 11:00 Teharje Škofija Celje, Sprava

Nova Slovenska zaveza in Župnija Teharje vabita k obletni spominski slovesnosti, ki bo v nedeljo, 7. oktobra 2018, v Spominskem parku Teharje. Ob 11.00 bo sveta maša, ki jo bo daroval upokojeni celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, prepeval pa bo zbor župnije bl. Antona Martina Slomška iz Celja.

Po sveti maši bo blagoslov novega križevega pota, ki so ga postavili ob poti od vhoda v grobišče do cerkve svete Ane, od koder so jetniki poslušali zvonjenje, ki jim je bila tiha vez z Bogom in upanje v odrešenje. Križev pot je mogoče moliti kadarkoli, skupno pa ga molimo vsako leto na tiho nedeljo popoldne. Po blagoslovu križevega pota bo kulturni program, ki ga vsako leto pripravi Nova slovenska zaveza. V glasbenem delu bosta sodelovala sopranistka Andreja Zakonjšek Krt in njen mož Primož Krt.

Vsako leto na rožnovensko nedeljo, prvo nedeljo v oktobru, v Bukovžlaku pri Teharjah poteka spominska sveta maša in komemoracija. Tja so po končani 2. svetovni vojni vozili zajete domobrance in vse, ki so se želeli umakniti pred nasiljem nove oblasti. V zbirno taborišče so jih prepeljali več kot deset tisoč. Nekatere so umorili tam ali v bližini, druge so odpeljali v zloglasno Hudo jamo pri Laškem, v rudnik Pečovnik, v Hrastnik, v Dobovo…

Spominski park Teharje
V barake nekdanjega nemškega vadbenega centra so po končani vojni maja 1945 začasno namestili zajete domobrance: vojake, civiliste, žene in otroke, ki so jih zavezniki skupaj z ubežniki in begunci s Hrvaške in Srbije zaustavili na Koroškem in jih potem izročili naši novi oblasti. Večino njih so brez sodbe pobili: delno v bližini taborišča v Bukovžlaku ali v bližji okolici Celja, še več pa so jih od tu odpeljali v smrt v Hudo jamo pri Laškem, v rudniške rove Hrastnika ali Pečovnika… Dolga desetletja so bili domačini zelo prestrašeni nad tem dogajanjem in o tem niso upali govoriti. Po demokratičnih spremembah in osamosvojitvi se je o tem več spregovorilo. Še sedaj ostaja boleč občutek in nelagodje ob tej težki zgodovinski resnici. Na mestu nekdanjega taborišča so zgradili vsem tukaj umrlim in od tu v smrt odpeljanim spominski park Teharje in ga odprli oktobra 2004. Načrt zanj je naredil priznani arhitekt g. Marko Mušič.

Po arhitektovi zamisli je bila v spominskem parku načrtovana tudi pot spomina, ki naj bi ob štirinajstih postajah križevega pota vodila do cerkve sv. Ane, kot spomin velikega trpljenja, in kapela Kristusovega vstajenja. V vzhodnem delu parka je predvideno urejeno parkirišče in ob vhodu informacijsko središče, v katerem naj bi bili obiskovalcem na voljo ustrezni programi z informacijami o povojnem dogajanju in pomenu spominskega parka.

Vseh žrtev se na grobišču spominjamo s sv. mašo in spominsko slovesnostjo vsako prvo nedeljo v mesecu oktobru in 2. novembra, v župnijski cerkvi sv. Martina pa poteka vsako prvo soboto v mesecu molitev za spravo v slovenskem narodu.

Park spomina je še nedokončan spomenik. Žal je bilo premalo politične volje, da bi park v celoti uredili, in upamo, da bo kdaj doživel svojo dopolnitev. Vsekakor bi moralo biti celotno delo dovršeno, saj je tako v vsebinskem in umetnostnem pogledu nedokončano in nas pušča vse na pol poti: državo, resnico, prizadete in obiskovalce.

Vir: Župnija Teharje