Sporočilo papeža Frančiška o birmovanju v soboški škofiji

7.3.2024 Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Foto: Radio Ognjišče Foto: Radio Ognjišče

Soboški škof dr. Peter Štumpf je po posvetovanju z duhovniki in nekaterimi laiki lansko leto sprejel odlok, s katerim odloča, da birmancev pri prejemu zakramenta več ne bodo spremljali botri. Nekateri starši se s tem niso strinjali, NN je glede tega pisala celo papežu Frančišku. Ta je po tajniku mons. Robertu Campisiju 20. februarja 2024 odgovoril v pismu s sledečo vsebino:

 

Spoštovani starši,

sveti oče je prejel prijazno pismo z dne 24. januarja, v katerem ste izrazili svoje presenečenje glede sklepa murskosoboškega škofa, da prekine vlogo botrov in boter pri zakramentu birme na škofijskem ozemlju.

Papež Frančišek se zahvaljuje za plemenito dejanje sinovske vdanosti. Opogumlja vas, da še in še vztrajno pričate za vero in dovolite Svetemu Duhu, da vas vodi s svojimi darovi. Na vas in na vaše drage kliče nebeško varstvo brezmadežne Device in rad pošilja svoj očetovski blagoslov.

Glede vsebine, ki jo izpostavljate, vam sporočam, da so določbe, ki jih je sprejel spoštovani msgr. Peter Štumpf ad experimentum. Tudi nekateri drugi škofje po svetu so iz pastoralnih vzrokov sprejeli enako odločitev. Torej, medtem ko vas spodbujamo, da zaupate Cerkvi, ki ima vedno v srcu dobrobit  duš, vam predlagamo, da se obrnete na vašega župnika, ki vam bo gotovo dal primerna pojasnila.

Z iskrenim spoštovanjem.

Mons. Roberto Campisi
Tajnik