Spravna sveta maša v Kočevskem rogu

7.6.2020 ob 10:00 TV Slovenija 2 Civilna družba, Sprava, SŠK
Foto: Družina Foto: Družina

Tradicionalna spominska in spravna sveta maša Kočevskem rogu letos zaradi epidemije odpade. Verniki lahko spremljajo sveto mašo v nedeljo, 7. junija 2020, ob 10. uri na TV Slovenija 2. Sveto mašo ob 75­-letnici revolucije in množičnih pobojev bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. Stanislav Zore.

V molitvi se bomo spomnili vseh žrtev nasilja in pobojev v drugi svetovni vojni in predvsem po vojni. Obenem bomo prosili za milost sprave v slovenskem narodu.

Grobišče Pod Krenom simbolno predstavlja številna druga grobišča po vsej Sloveniji. Prvo spravno slovesnost je 8. julija 1990, ob udeležbi več kot 30.000 vernikov, vodil tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar. Namen srečanja je molitev za pokojne ter spravo in odpuščanje v slovenskem narodu. V Rog že tri desetletja tradicionalno prihajajo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so bili leta 1945 vrnjeni z avstrijske Koroške. Verujoči čutijo posebno skrb in dolžnost do svetega kraja, kjer počiva veliko število mučencev novejše zgodovine. Kapelo v Kočevskem rogu je maja 2005 umetniško opremil slovenski jezuit p. Marko Ivan Rupnik skupaj z ekipo umetnikov iz Centra Alleti v Rimu.

Kontakt za medije: Nova Slovenska zaveza, telefon: (01) 425–15–37, e-pošta: [email protected]