Srečanje Konference Evropskih komisij Pravičnost in mir v Kopenhagnu

5.5.2019 Kopenhagen, Danska Evropa, Komisija Pravičnost in mir, Okolje
Foto: Slovenska škofovska konferenca © Foto: Slovenska škofovska konferenca ©

Od 3. do 5. maja 2019 je v Kopenhagnu na Danskem potekalo srečanje Konference Evropskih komisij Pravičnost in mir, ki je imelo za osrednjo temo Skupno dobro in naša skupna morja (The Common Good and our Common Seas). Slovenijo je zastopal dr. David Kraner, tajnik Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

Srečanje je gostila danska Komisija Pravičnost in mir,vodil pa ga je predsednik Konference Evropskih komisij Pravičnost in mir, irski škof msgr. Noel TreanorS svojo prisotnostjo in v ekumensem sodelovanju sta bila aktivno prisotna katoliški škof mesta Kopenhagen msgr. Czeslaw Kozon in škof Danske luteranske cerkve Peter Fischer-Møller.

Številni prispevki znanih profesorjev, predstavnikov različnih ustanov, političnih in cerkvenih predstavnikov so izpostavili pomembnost varovanja morskih voda, problem onesnaževanja (še posebej s plastičnimi odpadki), globalno segrevanje, energetsko izkoriščanje morja ter pomen rib kot vira prehrane. 

Srečanja se je udeležil tudi prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvojukardinal Peter K. A. Turkson, ki je  najprej preblal pismo papeža Frančiška, potem pa posebej poudaril, kako pomemben je celosten pristop za skupno dobro na našem skupnem morju.