Srečanje prijateljev in Radia Ognjišče ob praznovanju 150-letnice prvega Slovenskega tabora v Ljutomeru

Letošnje 45. srečanje prijateljev in poslušalcev Radia Ognjišče bo v Ljutomeru v nedeljo, 5. avgusta 2018.

V Ljutomeru se bodo 5. avgusta spomnili 150-letnice prvega slovenskega tabora, ki je bil 9. avgusta 1868. Na srečanje se bodo poslušalci in prijatelji Radia Ognjišče odpravili tudi z avtobusi iz Kranja, Mengša, Ljubljane, Logatca, Vrhnike, Brežic in Celja.

Srečanje se bo začelo ob 10. uri z udeležbo na spominski prireditvi ob 150-letnici prvega slovenskega tabora, ki bo v parku 1. slovenskega tabora. Za tem bo v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika ob 12. uri sveta maša, ki jo bo daroval glavni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak. Po maši bo pred cerkvijo prijateljsko druženje.

V popoldnevu bo mogoče v spremstvu domačinov - vodnikov - obiskati lončarja, Puhov muzej, kasaški muzej, samo mestno jedro ali pa se celo udeležiti kasaških dirk, ki bodo v nedeljskem popoldnevu. 


Kratek spomin na prvi slovenski tabor v Ljutomeru, ki je bil 9. avgusta 1868:

V Slovenski kroniki 19. stoletja piše: "Nedelja, 9. avgusta 1868, je bila ena najimenitnejših v zgodovini slovenskega naroda. Do treh popoldne tega dne je na senčnati pašnik pri Ljutomeru navrelo okoli 7000 ljudi, ki so se odzvali pozivu najradikalnejših narodnjakov, naj pod milim nebom demonstrirajo za zedinjeno Slovenijo.

Za predsednika zborovanja je bil izvoljen dr. Radoslav Razlag, ki je spregovoril o pomenu tabora: "Več ko tisoč let je preteklo, ko se naši očaki niso smeli zbirati pod milim nebom, da bi se posvetovali o občnih rečeh. Zdaj je prišla doba, da sme slovenski narod izrekati svoje želje in jih predlagati presvetlemu cesarju. Porabimo to dobo. Žalostno se je godilo našim očakom, žalostno se godi nam, ali jaz mislim, naj se po naši deci bolje godi."

Na 1. slovenskem taboru pred 150. leti so tudi sprejeli nekatere pomembne sklepe: "Slovenski jezik na Slovenskem je izključno uradni jezik. V pol leta morajo vsi uradniki znati slovensko. Cerkvena vlada naj uraduje in pridiga v slovenskem jeziku. Slovenščina naj postane učni predmet, pouk naj poteka v slovenščini. Slovenci naj se združijo v Zedinjeno Slovenijo."

Na 1. slovenskem taboru v Ljutomeru se je zbralo približno 7000 ljudi. Nedvomno smemo reči, da so bili položeni pomembni kamni za pot, ki je vodila k naši samostojnosti.


Dodatne informacije lahko dobite na naslovu [email protected] ter na telefonski številki 041 631 322.