Srečanje škofa Petra Štumpfa s predstavniki župnije Sv. Jurija v Prekmurju

11.6.2013 Turnišče, škofija Murska Sobota Škofija Murska Sobota
Škof Peter Štumpf Škof Peter Štumpf

Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf se je torek, 11. junija 2013, v samostanu sester klaris v Turnišču srečal s predstavniki župnije Sv. Jurija v Prekmurju. Poleg škofa so bili navzoči trije dekani Ivan Kranjec, Lojze Kozar, Andrej Zrim, nekdanji župnik Martin Vöröš ter 16 članov župnijskega pastoralnega sveta (ŽPS) iz omenjene župnije.

Zbrani so na srečanju sprejeli naslednje sklepe:

Nekdanji župnik iz omenjene župnije Martin Vöröš odhaja na zdravljenje. Škof Štumpf bo po treh mesecih pri zdravniku preveril, kako poteka rehabilitacija. Če bo le-ta uspešna, bo škof Štumpf preklical suspenz, kar pomeni, da bo takrat po dogovoru z župnijskim upraviteljem Markom Magdičem, ki je prevzel župnijo Sv. Jurija v Prekmurju v upravljanje, Martin Vöröš lahko maševal.

Martin Vöröš lahko ostane na ozemlju župnije Sv. Jurija, vendar ne kot župnik, župnijski upravitelj ali duhovni pomočnik. Pri upravljanju župnije nima nikakršnih pastoralnih, ekonomskih, gospodarskih in upravnih pooblastil. Vsa pooblastila ima župnijski upravitelj Marko Magdič, ki je tudi župnijski upravitelj sosednje župnije Grad. Župnija Sv. Jurij v Prekmurju vsaj še leto dni ne bo imela župnika, ampak jo bo upravljal župnijski upravitelj iz Grada Marko Magdič.

Če bo zdravljenje gospoda Martina Vöröša uspešno, bo v omenjeni župniji lahko sprejel službo duhovnega pomočnika. Soglasje za opravljanje te službe bo moral dati lečeči zdravnik.

Duhovniku Martinu Vöröšu bodo ob strani stali člani ŽPS. Zanj bodo našli primerno stanovanje izven župnišča, ki je v fazi obnove.

Odbor v sestavi nekaterih članov ŽPS bo s pomočjo soboškega dekana Ivana Kranjca in župnijskega upravitelja Marka Magdiča pripravil spokorno dogajanje, ki se bo končalo z veliko spovedjo in sveto mašo, ki jo bo po končanem spokornem dogajanju ob somaševanju duhovnikov soboške dekanije vodil generalni vikar soboške škofije msgr. Franc Režonja. Datum začetka in konca spokornega dogajanja bosta skupaj s člani odbora določila soboški dekan Kranjec in župnijski upravitelj Magdič. Dekan, župnijski upravitelj in člani odbora bodo določili tudi datum, ko se bodo v župnijski cerkvi poleg nedeljskih maš ponovno začeli obhajati tudi drugi zakramenti. V dogovoru z dekanom bo odbor sklical župnijski upravitelj Magdič.

Župnijski gospodarski svet (ŽGS) ostaja v isti sestavi, vodita pa ga dekan Kranjec in župnijski upravitelj Magdič. ŽGS ima vse pristojnosti za tekoče opravljanje zastavljenih del.