Srečanje SŠK in Varuha človekovih pravic

8.4.2024 Novo mesto Civilna družba, SŠK

V ponedeljek, 8. aprila 2024, je v prostorih Škofije Novo mesto potekalo srečanje Stalnega sveta Slovenske škofovske konference z Varuhom človekovih pravic v Republiki Sloveniji, g. Petrom Svetino.

Stalni svet SŠK sestavljajo predsednik SŠK, novomeški škof dr. Andrej Saje, soboški škof dr. Peter Štumpf ter celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. Srečanja se je udeležila tudi Nina Omerza, vodja Kabineta varuha človekovih pravic, Tilen Vesenjak, pravni svetovalec SŠK, dr. Roman Globokar, profesor etike, dr. Gabriel Kavčič, tiskovni predstavnik SŠK, ter g. Peter Kokotec, generalni vikar novomeške škofije.

G. Svetina je uvodoma izpostavil, da se kot varuh človekovih pravic skupaj s svojim uradom ukvarja z vsemi vidiki človeškega življenja. Pomembno področje delovanja zato predstavljajo tudi verske skupnosti, s katerimi se rad sreča. »Versko prepričanje,« je zatrdil, »ni samo intimno, ampak gre tudi za javno izražanje in Varuh ga jemlje zelo resno, zato si želim tudi dialoga na tem področju.«

V nadaljevanju pogovora je Stalni svet SŠK Varuhu predstavil nekaj pomembnih tem, pri katerih meni, da bi se stanje človekovih pravic v slovenski družbi moralo izboljšati.

Najprej je bila na vrsti tema izvensodnih pobojev med in po 2. svetovni vojni, pri čemer se je Varuh strinjal, da je pravica do groba ena od osnovnih civilizacijskih pravic, ki pa v Sloveniji ni spoštovana. Po njegovem mnenju je na tem področju na potezi predvsem država oziroma izvoljeni odločevalci.

Glede zakona o verski svobodi ter drugih odprtih vprašanj med Cerkvijo in državo so se udeleženci pogovora strinjali, da bi morala biti komunikacija z državo boljša. Predvsem se postavlja vprašanje glede obveznosti plačevanja nadomestil za stavbna zemljišča, pri čemer je tistih nekaj odstotkov ljudi, ki v določenem kraju tako ali tako skrbijo za cerkve in druge spomenike kulturnega pomena, zdaj obremenjenih še z dodatnimi davčnimi bremeni, ki jih zaračunavajo občine. Varuh se je strinjal, da bi bilo potrebno to področje urediti, pri čemer izpostavlja določeno »aroganco oblasti«, ki ne rešuje odprtih sistemskih vprašanj, ki bi jih morala.

Dr. Roman Globokar je Varuhu predstavil tudi pogled Katoliške Cerkve na poskuse uvedbe evtanazije in samomora s pomočjo v slovensko zakonodajo, pri tem pa izpostavil predvsem napačno razumevanje, ki se širi v medijih: prostovoljno končanje življenja ne more postati človekova pravica, s čimer se je Varuh tudi sam strinjal in sam zatrdil, da bi bilo sprejetje takšnega zakona po njegovem izjemno škodljivo.

Generalni vikar novomeške škofije, g. Peter Kokotec, je Varuhu predstavil tudi romsko problematiko.