Srečanje treh dežel 2015

4.7.2015 ob 11:00 Svete Višarje, Italija Cerkev v Sloveniji, Evropa, Romanje

V soboto, 4. julija 2015, ob 11.00 bo na Svetih Višarjah tradicionalno srečanje treh dežel pod geslom Z Marijo naproti Jezusu, obličju usmiljenja.

Pobudo za srečanje treh dežel je leta 1981 dal nekdanji videmski nadškof msgr. Alfredo Battisti, celovški škof msgr. dr. Egon Kapellari in ljubljanski nadškof msgr. dr. Alojzij Šuštar pa sta jo takoj podprla. Prvo tovrstno srečanje je bilo leta 1982 na Svetih Višarjah, potem pa vsako naslednje leto v eni izmed (nad)škofij.

Srečanje izmenjaje organizirajo videmska, celovška in ljubljanska (nad)škofija, v zadnjem času tudi koprska in novomeška škofija. Globoka vernost in zaupanje v Marijino priprošnjo je skupna vsem trem narodom, ki kot sosedje že več kot 1.200 let živijo drug ob drugem. Srečanje treh dežel je cerkvena iniciativa, ki ima tudi širši kulturni in simbolni pomen. Udeležencem daje priložnost, da povezovalno moč vere začutijo v živo in jo doživijo kot spodbudo za poglobitev osebnega odnosa z Marijo in Bogom ter potrditev osebne in družbene odgovornosti za medsebojno sožitje in sodelovanje med ljudmi, ki presega narodne, kulturne, jezikovne in politične pregrade.