Stična mladih 2018

15.9.2018 Stična Cerkev v Sloveniji, Mladina
Vrhunec srečanja bo tudi letos sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar - Foto: sticna.net Vrhunec srečanja bo tudi letos sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar - Foto: sticna.net

Tradicionalno srečanje Stična mladih bo letos v soboto, 15. septembra 2018, z začetkom ob 9. uri v Stični pri Ivančni Gorici.

Stična mladih je srečanje, ki ga pripravljajo mladi za mlade in se že več kot 30 let odvija vsako tretjo soboto v septembru. Tudi na letošnji Stični mladih pričakujejo med 6.000 in 8.000 mladih.

Potek programa

9.00 – 9.30 – ZBIRANJE
Na Stični mladih se zberemo vsi mladi polni energije, idej in dobre volje. Okoli nas je veliko izzivov, med njimi nas je zagotovo kakšnega tudi strah. Bodi pogumen in si upaj narediti prvi korak. Prvi korak čez letošnji vhod Stične mladih in nato prvi korak do tiste aktivnosti, ki te veseli. Če boš v dvomu, kaj je tisto, kar v Stični najbolj odgovarja na tvoje želje, ti bodo ustvarjalci na ulici z veseljem pomagali. Ko pa boš ravno hodil po ulici, imamo zate izjemne aktivnosti. Od tebe zahtevajo le malo časa in niso prezahtevne. Mogoče bodo eden izmed lepših spominov na letošnje druženje. Pokaži, da te ni strah in pusti svojo sled v mozaiku raznolikih aktivnosti!

9.30 – 10.00 – ZAČETEK STIČNE MLADIH 2018
Naj nas skupen začetek Stične mladih 2018 poveže v zavedanju, da smo Slovenci, da smo mladi, da smo Božji! Na osrednjem prireditvenem prostoru se bomo že na začetku dneva povezali ob molitvi, dvigu zastav in blagoslovu, ki ga bo podelil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar.

10.15 – 11.45 – PROGRAM VNEMI ME, OPOGUMI ME, NAUČI ME
Programi Vnemi me, Opogumi me in Nauči me, so trije vsebinski programi, ki so letošnja novost. Vsakega od njih je pripravila ekipa mladih, ki želi na svojevrsten način nagovoriti vsakogar, naj se ne boji!

Program Vnemi me se bo odvijal na glavnem prireditvenem prostoru, kjer bo skozi dramsko uprizoritev poskušal prikazati Marijino zgodbo v sedanjem času. A brez tvojega sodelovanja ne bo šlo, saj so prav zate pripravljeni izzivi. Z njimi boš lahko prejel spodbude, ki ti bodo v razmislek. Seveda ne bo manjkalo plesa in petja ter zabavnih vložkov, ki jih je pripravil Stična bend.

Če želiš slišati pričevanje mladih in se ob njihovem zgledu opogumiti, te v cerkvi pričakujemo ustvarjalci programa Opogumi me. Se ti zdi, da tvoje življenje nima pravega smisla in poznaš osamljenost in tisto praznino, ki ostaja navkljub norim doživetjem, »virtualnim« prijateljem in zunanjim uspehom?

Tudi mi, v ekipi Opogumi me, smo se soočali s temi občutki in vprašanji. Preko pričevanja, kateheze in ob spremljavi Skromnega benda, ti želimo povedati, kako smo prišli do odločitve, da bi raje bili svobodni na križu, kot ujeti v svetu.

Na samostanskem travniku bo potekal program Nauči me, ki pa bo poskusil odgovoriti na vprašanje, česa se mladi bojimo in kako lahko ta strah presežemo z milostjo in Evharistijo. Ob tem bomo preko lastnih izkušenj predstavili razliko med obupom zapuščanja, skušnjavo dela na lastno pest in izzivom prepuščanja, ki zahteva lasten trud in prepušča končni izid v Njegove roke. Če te je vsaj malo strah težav in izzivov življenja vabljen pod šotor, kjer bomo pripadniki iste generacije skupaj z bendom Svetnik iskali odgovore.

12.15 – 13.45: DELAVNICE
Na različnih lokacijah po celotnem prireditvenem prostoru  bo na voljo 21 delavnic – ravno prav, da bo vsak na svoj način dobil še dodatno spodbudo, naj se ne boji! V pomoč pri odločanju, katera delavnica ti je najbolj pisana na kožo, je pripravljena shema, ki te bo z vprašanji vodila do priporočene delavnice. Ne spreglej tudi oznake, ki te bo usmerila, ali je delavnica primerna tvoji starostni skupini.

14.15: SVETA MAŠA
Vrhunec današnjega dne bo tudi letos sveta maša, ki jo bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franci Šuštar. Ustvarjalci Stične mladih so skrbno izbrali božjo besedo in pesmi, ki naj te nagovorijo in spodbudijo, da boš to daritev še bolj doživel. A hkrati ne pozabi na bistvo – Kristusa, ki prihaja na oltar in k vsakemu izmed nas. Da boš lažje sledil Evharistiji je na strani XY pripravljen celoten potek sv. maše.

16.15: PRAZNOVANJE in ZAKLJUČNI KONCERT
Za konec in piko na i je Stična bend pripravil koncert, ki nas bo še dodano napolnil z veseljem, žarom in energijo. Mladi smo, radi imamo dobro glasbo, radi pojemo in plešemo – za vse to bo čas do 17.30, ko se bo Stična mladih 2018 končala… Čeprav bo odmevala še dolgo ;).

17.30: SLOVO UDELEŽENCEV
Srečno pot in nasvidenje prihodnje leto. Pri izhodu boš dobil knjižico Občestvo mladih, kjer so zapisani vsi programi in dogodki, ki se bodo v naslednjem pastoralnem letu zgodili in so namenjeni mladim. Ne odlašaj in najdi tistega/tisto, kjer te Bog želi.

OPIS IZBIRNIH PROGRAMOV

10.15 – 13.45: ŠPORTNI TURNIR
Dva nogometna predturnirja sta se odvila že aprila in maja, a danes je prišel dan, ko se bodo pomerili najboljši. Fantje v nogometu, dekleta pa v odbojki – pa ti? Boš prišel in jih z navijanjem spodbudil k pošteni igri?

10.15 –  14.00, 16.15-17.30: ADORACIJA
Neki kmet v arški župniji je ure in ure preživljal v cerkvi s pogledom uprtim v tabernakelj. Ko ga je arški župnik, sv. Janez Vianej vprašal, kaj tako počne ves dan, je odgovoril: »Nič, jaz gledam Njega in On gleda mene!« Povabljen v Opatovo kapelo, kjer te pričakuje On – da Ga pogledaš, spregovoriš z njim, da te On pogleda in ti da novih mogoči, poguma, da se ne boš bal!

9.30 – 16.15 –SVETA SPOVED v cerkvi in na samostanskem dvorišču
»Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani« (Jn 20, 23). Naj tvoja duša danes ne ustana ujeta v grehu. Spovedniki so na voljo vse do sv. maše – v cerkvi ter na samostanskem dvorišču. Bog je pripravljen nate, si ti pripravljen na srečanje z Njim?

9.30 – 14.00 – TRŽNICA na osrednjem prireditvenem prostoru in na samostanskem travniku
Ta je pri FRAMI, on pa je skavt. Sošolka Tina je prostovoljka pri Stični mladih, Andrej pa baje hodi na Uskovnico. Kje si pa ti? Če želiš izvedeti kaj kdo dela v mladinski pastorali in pri drugih mladinskih organizacijah obišči tržnico, kjer se ti bodo na stojnica predstavile najrazličnejše organizacije. Na osrednjem prireditvenem prostoru je tržnica namenjena birmancem in dijakom, na samostanskem travniku pa študentom in mladim v poklicih. Ne odlašaj – morda najdeš nekaj novega zase

Simbol Stične mladih 2018
Glavni motiv letošnje grafične podobe, ki se nanaša na geslo letošnje Stične mladih, predstavlja ilustracija vala in rib. 

Pri motivu rib smo izhajali iz simbola prvih kristjanov, ki ga lahko najdemo v katakombah. Riba predstavlja Kristusa in vsakega kristjana. 

Motiv vala predstavlja svetnovno mislenost, ki nas lahko vse odnese proč od Kristusa, našega odrešenika. 

Letošnja primarna barva je modra, kot barva, s katero je v zgodovini Marija običajno upodobljena in predstavlja njeno modrost ter v svetlem odtenku tudi mladost.

Sekundarna barva je opečnato rdeča, ki predstavlja barvo, s katero so risali prvi kristajni na setene katakomb.

 

Vir: https://www.sticna.net