Suvereni malteški viteški red: Hvaležni papežu

Suvereni malteški viteški red je hvaležen svetemu očetu za hitro rešitev krize. Tako je med tiskovno konferenco v Rimu poudaril veliki kancler Albrecht von Boeselager. Le-ta je bil po odstopu velikega mojstra reda Matthewa Festinga ponovno nastavljen na svojo prejšnjo funkcijo.

Zvestoba papežu Suverenega malteškega viteškega reda je nepreklicna odločitev, red je vedno bil in bo ostal v službi svetega očeta. Von Boeselager, ki je bil s položaja odstavljen decembra, a so se obtožbe proti njemu nato izkazale za neutemeljene, je v svoji zahvali pojasnil, da papeževo posredovanje ni bilo vmešavanje ali kršitev suverenosti reda, saj je zadevalo njegovo versko in ne državno razsežnost. Papežev namen je bil njegovo poslanstvo okrepiti ter ne oslabiti.

Kar zadeva imenovanje papeškega delegata, je veliki kancler pojasnil, da bo njegova naloga osredotočena na verski vidik reda in na vlogo njegovih članov redovnikov. Bo edini papežev glasnik v redu.

Nadalje pa je von Boeselager spregovoril še o poslanstvu reda med milijoni oseb, ki bežijo iz držav, kjer vladajo vojna, nasilje in revščina. Zaskrbljenost je velika predvsem zaradi hitrega širjenja diskriminacijskih stališč v odnosu do imigrantov, osnovanih tudi na njihovi narodnosti. Zgodovina nam nudi številne zglede dramatičnih in strahotnih posledic politike, utemeljene na izvoru ali etniji. Suvereni malteški viteški red se obenem tudi odločno zoperstavlja naraščajoči brezbrižnosti glede človekovih pravic. Ta načela namreč niso le vse bolj zanemarjena s strani držav, ampak se jim tudi javno kljubuje in oporeka. Red potrjuje svojo zavzetost pri sodelovanju z Združenimi narodi v Libiji in v prid sirskih beguncev.

Von Boeselager je nazadnje izrazil hvaležnost tudi vatikanskemu državnemu tajniku, kardinalu Pietru Parolinu, preiskovalni komisiji, katere člane je imenoval papež, in Fra' Festingu, ki je podal svoj odstop. Novi veliki mojster naj bi bil v skladu z ustavo izvoljen v roku treh mesecev.