Sv. Gregor iz Nareka nov cerkveni učitelj

21.2.2015 Katoliška Cerkev Ekumenizem, Teologija
Sv. Gregor iz Nareka - Vir: splet Sv. Gregor iz Nareka - Vir: splet

Sv. Gregor iz Nareka bo kmalu prejel naziv cerkvenega učitelja. Odločitev je sprejela Kongregacija za zadeve svetnikov, v soboto pa jo je potrdil tudi papež Frančišek.

Sv. Gregor iz Nareka je bil rojen okoli leta 950 v takratni Armeniji. Po materini smrti ga je oče, ki je pozneje postal škof, skupaj z bratom zaupal v oskrbo bratrancu Ananiji, menihu in ustanovitelju šole in samostana v vasi Narek. Gregor je kmalu prejel duhovniško posvečenje. Postal je opat samostana, kjer je živel v ponižnosti in dejavni ljubezni. Njegovo življenje sta prežemala delo in molitev, poživljala pa ga je goreča ljubezen do Kristusa in njegove Matere. Ta se mu je po izročilu tudi prikazala. Sv. Gregor iz Nareka je postal slovit teolog. Velja tudi za enega najpomembnejših pesnikov v armenski literaturi. Med njegova dela so prišteti komentar Visoke pesmi, številne hvalnice in zbirka 95 molitev v pesniški obliki. Umrl je okoli leta 1005. Pokopan je bil v samostanu v Nareku.

Katoliška Cerkev je imela doslej 35 cerkvenih učiteljev. Pavel VI. je imenoval 2, Janez Pavel II. le enega, Benedikt XVI. dva. Cerkveni učitelji so v Katoliški Cerkvi tisti teologi, ki so Cerkvi prispevali mnogo koristnega in jim je papež ali ekumenski koncil priznal izjemno učiteljstvo ter veliko svetništvo. Nazadnje so bili za cerkvene učitelje razglašeni Terezija Avilska (razglašena 1970), Katarina Sienska (1970), Terezija iz Lisieuxa (1997), Janez Avilski (2012) in Hildegarda iz Bingna (2012) ter Gregor iz Nareka (2015).

Vir: Radio Ognjišče