Sveta maša in predstavitev monografije o Lambertu Ehrlichu v Žabnicah

7.10.2022 ob 18:00 Žabnice, Italija Kultura, Zamejci in izseljenci
Sveto mašo bo daroval prof. dr. Janez Juhant Sveto mašo bo daroval prof. dr. Janez Juhant

V petek, 7. oktobra 2022, bo v cerkvi sv. Egidiia v Žabnicah (Italija) ob 18.00 večerna maša v slovenskem jeziku, maševal bo dr. Janez Juhant ob somaševanju predsednikov treh Mohorjevih družb.

Ob 19.00 bo predstavitev monografije Lambert Ehrlich, prerok slovenskega naroda. Pogovor z dr. Janezom Juhantom bo vodila Erika Jazbar. Poskrbljeno bo tudi za simultano prevajanje v italijanščino.


v Ovčji vasi srečanje treh Mohorjevih družb, v Žabnicah slovenska maša in predstavitev knjige o Lambertu Ehrlichu

Srečanje treh sestrskih Mohorjevih družb, ki delujejo v Celovcu, Celju in Gorici, bo letos potekalo v Kanalski dolini, točneje v Ovčji vasi. Na sedežu domačega slovenskega društva Don Mario Cernet, kjer jih bo sprejela predsednica Ana Wedam, se bodo v petek, 7. oktobra, sestali predstavniki treh slovenskih založb iz Avstrije, Italije in Slovenije, tokrat je srečanje v režiji Celovške Mohorjeve družbe. V ospredju sestanka bodo skupne izdaje in pobude za krepitev sodelovanja in povezovanja v širšem čezmejnem prostoru, ki ga uresničujejo že desetletja. 

Seji bo sledil obisk slovenskih krajev v Kanalski dolini, ki ga bo vodil časnikar in odbornik društva Luciano Lister. 

Drugi del programa bo potekal v Žabnicah, rojstnem kraju Lamberta Ehrlicha, ki so mu tri Mohorjeve družbe ob letošnji 80-letnici umora posvetile zajetno monografijo, ki jo je podpisal dr. Janez Juhant in je izšla v sozaložbi tudi Teološke fakultete in društva Združeni ob lipi sprave. Predstavniki Mohorjevih družb se bodo poklonili pred družinsko grobnico Ehrlichovih na domačem pokopališču, kar bo le simbolna gesta, saj posmrtni ostanki Lamberta Ehrlicha počivajo neznano kje. 

V cerkvi sv. Tilna bo ob 18. uri večerna maša, ki je običajno v italijanščini, saj slovenskega duhovnika v Kanalski dolini več ne premorejo, v petek pa bo v slovenskem jeziku. Daroval jo bo dr. Janez Juhant ob somaševanju predsednikov Goriške in Celovške Mohorjeve družbe, msgr. Renata Podbersiča in dekana Ivana Olipa, na koru bo pel domači slovenski cerkveni pevski zbor.

V cerkvi bo ob 19. uri sledila predstavitev omenjene monografije Lambert Ehrlich, prerok slovenskega naroda, z avtorjem se bo pogovarjala čarnikarka Erika Jazbar, pri omizju bosta sodelovali tudi Ana Wedam in nekdanja ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu in zgodovinarka dr. Helena Jaklitsch. Predstavitev bo potekala v slovenskem jeziku, poskrbljeno bo za simultani prevod v italijanski jezik, z namenom da bi bile vsebine dostopne čim širši publiki, na predstavitvi bo prisoten tudi trbiški župan Renzo Zanette.

Slovenska maša ter predstavitev potekata v okviru 40. izmenjave med Koroško in Primorsko in 20. Koroških kulturnih dnevov na Primorskem, ki jih prirejajo Krščanska kulturna zveza, Slovenska prosveta v Trstu in Zveza slovenske katoliške prosvete v Gorici, pri organizaciji sodelujeta tudi domače društvo Don Mario Cernet in Svet slovenskih organizacij.

Besedilo je posredovala Erika Jazbar.