Sveta maša in spominska slovesnost za žrtve medvojnega in povojnega nasilja v Teharjah

1.10.2023 ob 11:00 Teharje Sprava
Foto: Družina Foto: Družina

V nedeljo, 1. oktobra 2023, bo ob 11. uri v spominskem parku Teharje sveta maša za žrtve medvojnega in povojnega nasilja, ki jo bo daroval upokojeni nadškof msgr. dr. Marijan Turnšek.

Vsako leto je na rožnovensko nedeljo sv. maša na grobišču v Bukovžlaku, kjer se spominjamo velikega trpljenja vseh tam zaprtih po končani 2. svetovni vojni. Molimo za večni mir rajnih in za spravo živih. V taborišču Bukovžlak so grozo psihičnega in fizičnega trpljenja doživljali številni Slovenci in ljudje drugih narodnosti, otroci in odrasli. Mnogi so bili ubiti v bližini, več tisoči pa odpeljani v smrt drugam. Spoštovanje do tolikega trpljenja, ki se je dogajalo in sočutje do vseh žalujočih, ki so ostali za njimi, nas kot krajane in kristjane spodbuja, da se udeležimo te maše in da molimo za večni mir umorjenih in za trajni mir v sedanjosti in prihodnosti.

Spominski park Teharje je osrednji državni park Republike Slovenije, ki je posvečen nekdaj zamolčanim žrtvam povojnih pobojev. Nahaja se na območju Bukovžlaka pod Teharjami, kjer je bilo zaprtih in po večini tudi usmrčenih ali od tam v smrt odpeljanih okoli 5.000 ljudi.