Sveta maša ob praznovanju 4. leta papeževanja papeža Frančiška

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Juliusz Janusz - Foto: Družina Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Juliusz Janusz - Foto: Družina

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Juliusz Janusz je v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani v torek, 27. junija 2017, ob praznovanju 4. leta papeževanja papeža Frančiška vodil slovesno somaševanje slovenskih škofov, višjih redovnih predstojnikov in drugih duhovnikov. Hkrati je prav 27. junija minilo 25 let, odkar je papež Frančišek prejel škofovsko posvečenje.

Nadškof Janusz je v pridigi poudaril papežev naziv. Imenujemo ga tudi Kristusov namestnik, Petrov naslednik … Njemu pa sta najlepša naziva »škof, ki predseduje v ljubezni in škof, ki svoje potrjuje brate v veri«, saj v njiju odseva papeževa predanost evangeliju. To pomeni, da Bog neposlušnih in arogantnih ljudi ne prepusti samim sebi, ampak pošlje svoje edinorojenega sina, da bi rešil človeštvo, zato je pomembno, da Jezusa poznamo.

O papeštvu se je že veliko napisalo, je dejal nadškof Janusz, tudi neverodostojnih. Ljudje, ki ne verujejo v Boga, ne vedo, kaj pomeni skrivnost Kristusove besede. Menijo, da imajo pravico presojati, kaj dela papež prav in kaj narobe. Navidezni poznavalci pontifikata povzemajo papeževe besede in menijo, da so za vse težave v Cerkvi krivi škofje in duhovniki.

Toda, je dejal nadškof, je delovanje papeža Frančiška čisto drugačno. Minulo nedeljo je opozoril na preganjanje kristjanov, ki pa morajo še vedno pogumno pričevati zanj. Tudi v času miru so preizkušnje. »Ne bojte se,« je ponovil nadškof Jezusove besede. »Jezus nas ne zapusti, zanj smo dragoceni.«

»Danes hočemo gledati na papeža Frančiška s presežnim pogledom, ki moli in hvali Boga. Hočemo gledati misijonarskega papeža, ki želi prinesti svetu resnico, da Bog obstaja, resnico, da je Bog naš Oče, ki nas ljubi in nam je poslal svojega sina, da bi nas odrešil.« Nadškof Janusz je dejal pozval k molitvi za papežev pogum pri vodenju Cerkve, za kar nas prosi tudi papež sam.

Tudi nadškof Juliusz Janusz je tesno povezan s službovanjem papežev. V duhovnika ga je pred 50 leti posvetil krakovski nadškof, poznejši papež Janez Pavel II., od takrat je služil petim papežem.

Vir: Družina.