Sveta maša za domovino 2023

21.6.2023 ob 18:30 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Civilna družba, Država, SŠK
Foto: SŠK Foto: SŠK

V sredo, 21. junija 2023, ob 18.30 bodo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovenski škofje darovali sveto mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. Sveto mašo bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, pridigal pa bo novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

Letos se bomo pri sveti maši spomnili na 30. obletnico ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference s strani Svetega sedeža.

K zahvalni sveti maši za domovino ob dnevu državnosti so povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo sodelovali člani Vojaškega vikariata pri SV, župnijski pevski zbor P. Hugolin Sattner ter predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Župnijski pevski zbor »P. Hugolin Sattner« se imenuje po znamenitem slovenskem skladatelju, ki je največji del svojega življenja deloval pri frančiškanih na Tromostovju, odkoder prihaja tudi zbor. Zbor bo med bogoslužjem pel mašo na čast sv. Cirila in Metoda duhovnika in skladatelja Matije Tomca, ki je s to mašo ustvaril mojstrovino, ki ima zaradi svoje razširjenosti in priljubljenosti pravi ljudski značaj. Tomčeva je tudi obhajilna skladba Molči, zemlja, Kralj prihaja. Posebno zanimiva je skladba Ti sam, Gospod, prav tako duhovnika in skladatelja Franceta Cigana. Nastala je namreč po vojni v begunskem taborišču v Lienzu. Zbor bo predstavil še dve pesmi, posvečeni Jezusovemu Srcu, čigar češčenje je v ospredju v juniju: Pojte, hribi in doline ter O, srce Božje. Za sklep bo zazvenela ena morda najbolj veličastnih slovenskih Marijinih pesmi, Marija, če gledam tvoj mili obraz, Hugolina Sattnerja, po katerem se torej zbor imenuje. Zboru bo dirigital dr. Matjaž Barbo, na orglah bo igrala Polona Gantar, nastopili pa bodo tudi solisti Ana Benedik, Andrej Rustja ter p. Vid Lisjak OFM.
 
Neposredni prenos svete maše bo preko Radia Ognjišče.

Kje so začetki svete maše za domovino?
Prvo sveto mašo za domovino je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar 26. junija 1991. Preden je nadškof Šuštar v imenu Slovenske pokrajinske škofovske konference (SPŠK) odšel na praznovanje slovesne razglasitve samostojne Slovenije, torej 26. junija 1991, je v ljubljanski stolnici ob somaševanju mnogih duhovnikov daroval sveto mašo za domovino. Zelo pomenljive so njegove besede v homiliji, ki jo je začel z besedami iz Psalma: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji; če Gospod ne varuje mesta, zaman bedijo stražarji« (Ps 127).

Katera glasbena dela se izvajajo pri sveti maši za domovino?
Pri sveti maši za domovino izbrani pevski zbor izvaja sakralna glasbena dela slovenskih skladateljev. S tem se predstavi bogata glasbena kultura našega naroda in delo številnih slovenskih duhovnikov na področju domoljubja.

Članek: »Maša za domovino«: (zgolj) verski obred ali versko, diplomatsko in državotvorno dejanje? (Bogoslovni vestnik/Theological Quarterly 80 (2020) 1, 145—159)