Sveta maša za domovino pred državnim praznikom dneva državnosti

18.6.2024 ob 18:30 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Civilna družba, Država

V torek, 18. junija 2024, ob 18.30 bodo v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovenski škofje darovali sveto mašo za domovino ob državnem prazniku dneva državnosti. Sveto mašo bo daroval novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. dr. Andrej Saje.

K zahvalni sveti maši za domovino ob dnevu državnosti so povabljeni predstavniki družbeno-političnega življenja in diplomatskega zbora. Pri bogoslužju bodo sodelovali člani Vojaškega vikariata pri SV, Policijskega vikariata, zbor Slovenske filharmonije ter predstavniki Enote za protokol s kvintetom pihal orkestra Slovenske vojske.

Neposredni prenos svete maše bo preko Radia Ognjišče.

Kje so začetki svete maše za domovino?
Prvo sveto mašo za domovino je daroval tedanji ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Alojzij Šuštar 26. junija 1991. Preden je nadškof Šuštar v imenu Slovenske pokrajinske škofovske konference (SPŠK) odšel na praznovanje slovesne razglasitve samostojne Slovenije, torej 26. junija 1991, je v ljubljanski stolnici ob somaševanju mnogih duhovnikov daroval sveto mašo za domovino. Zelo pomenljive so njegove besede v homiliji, ki jo je začel z besedami iz Psalma: »Če Gospod ne zida hiše, se zaman trudijo njeni zidarji; če Gospod ne varuje mesta, zaman bedijo stražarji« (Ps 127).

Katera glasbena dela se izvajajo pri sveti maši za domovino?
Pri sveti maši za domovino izbrani pevski zbor izvaja sakralna glasbena dela slovenskih skladateljev. S tem se predstavi bogata glasbena kultura našega naroda in delo številnih slovenskih duhovnikov na področju domoljubja.

Članek: »Maša za domovino«: (zgolj) verski obred ali versko, diplomatsko in državotvorno dejanje? (Bogoslovni vestnik/Theological Quarterly 80 (2020) 1, 145—159)