Sveti oče: Imamo Mater, ki se ne sramuje naših grehov

15.9.2016 Vatikan Marija, Papež Frančišek

Homilijo med jutranjo sveto mašo na današnji praznik Žalostne Matere Božje je papež Frančišek posvetil Mariji. Evangeljski odlomek nas danes popelje na Kalvarijo. Vsi učenci so zbežali, razen Janeza in nekaj žensk. Marija, Jezusova Mati, je pod križem. Tisti, ki so jo gledali, so govorili: »Ta je mati tega zločinca! Ta je mati tega prevratnika!«

Marija ni odšla
»Marija je te stvari slišala. Prenašala je strašna ponižanja.« Slišala je tudi velikaše, nekatere duhovnike, ki jih je spoštovala, ker so bili duhovniki. Njenemu Sinu, ki je bil tam, gol, so govorili: »Ti, ki si tako sposoben, stopi dol! Stopi dol!« Marija je prenašala zelo veliko trpljenje, toda ni odšla. Sina ni zatajila. Bil je njeno meso.

»Tam notri je bilo njihovo meso«
Sveti oče je spomnil, kako je v Buenos Airesu, ko je obiskoval jetnike, pred zapori vedno videl vrsto žensk, ki so čakale, da bi vstopile: »To so bile mame. Niso se sramovale: tam notri je bilo njihovo meso.« A tiste ženske niso trpele le zaradi sramu, ki bi lahko izviral iz opazk: »Poglej tisto tam! Le kaj je storil njen sin?« Prenašale so tudi še grša ponižanja med preiskavami, ki so bile na vrsti, preden so lahko vstopile. »Toda bile so mame in tam so bile, da bi obiskale lastno meso. In tako je bila tam Marija, s Sinom, s tistim tako velikim trpljenjem.«

Ne sramuje se nas, ampak nas brani
Jezus nam je obljubil, da nas ne bo pustil sirot. Na križu nam podari svojo Mater: »Kristjani imamo Mater, isto, kot jo je imel Jezus; imamo Očeta, istega, kot Jezus. Nismo sirote!« Ona nas rodi v tistem trenutku pod križem, z veliko bolečino, ki je pravo mučeništvo. S prebodenim srcem sprejme, da v tistem trenutku bolečine rodi vse nas. V tistem trenutku postane naša Mati, od tistega trenutka naprej »je naša Mati, tista, ki skrbi za nas in se nas ne sramuje, ampak nas brani«.

Pod Marijinim plaščem smo na varnem
Papež Frančišek je nadalje spomnil, da so ruski mistiki iz prvih stoletij svetovali, da bi se v trenutkih duhovnega nemira zatekali pod plašč Božje Matere. Tja hudič namreč ne more vstopiti. Kajti Ona je Mati in kot Mati brani. Zahod je ta nasvet kasneje prevzel in nastala je prva marijanska antifona Sub tuum praesidium: »Pod tvoj plašč, pod tvoje varstvo, o Marija!« Tam smo na varnem. V svetu, ki bi ga po papeževih besedah lahko imenovali »sirota«; v tem svetu, ki trpi krizo zaradi osirotelosti, nam morda lahko pomaga ravno reči: »Glej, tvoja Mati!« Imamo Mater, ki nas brani, nas uči, nas spremlja; ki se ne sramuje naših grehov. Ne sramuje se, ker je Mati. Naj nam Sveti Duh, ta prijatelj, ta tovariš na poti, ta Paraklit, advokat, ki nam ga je poslal Gospod – tako je papež Frančišek sklenil – pomaga razumeti to tako veliko skrivnost Marijine materinskosti.

Vir: Radio Vatikan.