Sveti oče s kirografom ustanovil fundacijo Gravissimum educationis

Sveti oče je v četrtek, 29. oktobra 2015, s kirografom (lastnoročno napisanim dokumentom) ustanovil fundacijo Gravissimum educationis s sedežem v državi mestu Vatikan. Gre za javno cerkveno pravno in civilno pravno osebo. Fundacija bo tako zavezana kanonskemu pravu, veljavnemu v Cerkvi, civilnemu, veljavnemu v državi mestu Vatikan, ter seveda tudi svojemu statutu. V skladu z le-tem bo njen namen zavzemanje za znanstvene in kulturne cilje, ki so usmerjeni v spodbujanje katoliške vzgoje v svetu.

Z ustanovitvijo je papež Frančišek odgovoril na prošnjo Kongregacije za katoliško vzgojo. In sicer ob 50-letnici izjave Gravissimum educationis (o odločilnem pomenu krščanske vzgoje), ki jo je drugi vatikanski koncil objavil 28. oktobra 1965.

V predgovoru tega dokumenta, kakor povzema tudi kirograf, je zapisano, da Cerkev prepoznava »odločilni pomen vzgoje v človekovem življenju in njen vedno večji vpliv na družbeni napredek našega časa«. In sicer v globoki povezanosti z izpolnjevanjem naloge, ki jo je Cerkev prejela od »svojega božjega Ustanovitelja, da vsem ljudem oznani skrivnost odrešenja in vse prenovi v Kristusu«.

Vir: Radio Vatikan.