Mednarodna konferenca za rektorje in druge sodelavce svetišč: 'Svetišče, kraj molitve'

9.11.2023 ob 15:00 Vatikan Cerkev v svetu, Nova evangelizacija

Svetišče: hiša molitve na poti proti Jubileju 2025 je bil naslov II. Mednarodne konference za rektorje in druge sodelavce svetišč, ki jo je organiziral Dikasterij za pospeševanje nove evangelizacije, pod vodstvom nadškofa msgr. Rina Fisichella. Konferenca je v Vatikanu potekala med 9. in 11. novembrom 2023.

Mednarodne konference se je udeležilo 800 predstavnikov, iz 43 držav sveta; največ iz Italije 287, 78 iz Filipinov, 45 iz Francije, 31 iz Brazilije, 13 iz ZDA, 11 iz Španije … Slovensko Marijino narodno svetišče je zastopal rektor svetišča, dr. p. Robert Bahčič.

Ker bo po želji papeža Frančiška leto 2024 leto molitve, kot priprave na Jubilej 2025, so bila vsa premišljevanja na konferenci povezana z molitvijo. Udeleženci so najprej poslušali premišljevanje p. Ermanna Barucca, karmeličana, z naslovom: Molitev priprošnje (sredniška molitev, posredovanje). Drugo premišljevanje je imel kardinal Angelo Comastri, z naslovom: Sprejemati in odpošiljati romarje. Tretje premišljevanje je imel dominikanec p. Paul Brendan Murray, z naslovom: Molitev grešnika. Četrto premišljevanje je imelo naslov: Kako moliti z glasbo in petjem. O tem je spregovoril msgr. Marco Frisina, skladatelj. Poudaril je, da je Bog položil svojo glasbo v naravo in da imajo vse pomembne stvari svojo glasbo. Peto premišljevanje je imel umetnik David Lopez Ribes z naslovom: Molitev v umetnosti. Poudaril je, da je umetnost jezik, ki nagovarja tudi neverujoče. Šesto premišljevanje je imel jezuit p. Daniel Cuesta Gómez z naslovom: Ljudska molitev. O tem danes rečemo, da gre za ljudsko duhovnost. Tu gre za oseben odnos med človekom in Bogom. Glavno orožje pri tem je molitev.

Zadnji dan srečanja je udeležence nagovoril msgr. Rino Fisichella, v premišljevanju z naslovom: Svetišče na poti k Jubileju upanja. Naslonil se je na Jezusove besede, ko je prišel v tempelj: »Spravite proč vse to in iz hiše mojega Očeta ne delajte tržnice!« (Jn 2,16) Jezus je prišel v tempelj, ki je kraj molitve in privilegiran kraj srečanja z Očetom. Na poti do Očeta moramo odstraniti vse, kar nas ovira, da se bomo z Njim resnično tudi srečali.

Po premišljevanju msgr. Fisichelle je udeležence nagovoril papež Frančišek in jim med drugim dejal: "V svetišče gremo predvsem zato, da molimo. Vedno moramo ohranjati živo skrb za to, da bodo naša svetišča resnično privilegirani kraji molitve." Po papeževih besedah ljudje hodijo v svetišča tudi zato, da bi bili potolaženi, ker na telesu in duhu nosijo breme, bolečino ali skrb. Ob koncu srečanja je papež Frančišek dejal, da želi, da bi bilo prihodnje leto 2024, v pripravi na jubilej 2025, v celoti posvečeno molitvi.

"Naj se iz vseh svetišč dvigne zahvalna pesem Gospodu za čudovite reči, ki jih dela tudi v našem času. In prosimo za priprošnjo Božje Matere, da bi v teh nemirnih časih mnogi naši trpeči bratje in sestre ponovno našli mir in upanje." Je premišljevanje zaključil papež Frančišek.

Srečanje so udeleženci zaključili s poslušanjem štirih pričevanj rektorjev iz Knocka na Irskem, iz Nigerije, Južne Koreje in Filipinov. Naslednja mednarodna konferenca bo potekala leta 2026.