Svetovni dan mladih v Panami

»Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi.« (Lk 1,38) 

Od 17. do 27. januarja 2019 bo v Panami potekal Svetovni dan mladih. Vsake 2 ali 3 leta se mladi katoličani z vsega sveta srečajo na istem mestu, na Svetovnem dnevu mladih, ki je največji dogodek za mlade iz celega sveta

Svetovni dnevi mladih se odvijajo vse od leta 1986, ko je papež Janez Pavel II. na cvetno nedeljo povabil mlade v Rim. Na škofijski ravni se praznuje vsako leto (v Sloveniji na srečanju Stična mladih), vsake 2 ali 3 leta pa se zberejo vsi mladi na istem mestu, vsakič na drugi celini, v drugi prestolnici. 

Praznovanje in spoznavanje razsežnosti vere, druženje z mladimi iz različnih kultur – na drugi strani pa veselje, glasba, ples, molitev – vse to sestavlja enkraten mozaik, imenovan SDM. 

Papež Frančišek je za geslo srečanja izbral Marijin odgovor angelu, ki ji je napovedal rojstvo Božjega sina: »Glej, Gospodova služabnica sem, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (Lk1,38) Marija je pot, ki nas vodi bližje k Jezusu; Panama pa posrednik, da se srečamo z Njim. Marijine besede so pogumen in velikodušen »da;« izreče pa ga tisti, ki je razumel skrivnost poklicanosti: iti preko sebe in se postaviti v držo služenja. V video poslanici ob letošnjem srečanju v Panami je papež mlade spodbudil, da naj vsak s pogumom »vstopi v svojo notranjost ter vpraša Boga: 'Kaj hočeš od mene?' Pustite, da vam Gospod spregovori in videli boste, da se bo vaše življenje spremenilo ter napolnilo z veseljem.« 

Program srečanja
Svetovni dan mladih je sestavljen iz pred-programa, ki ga pripravljajo škofije iz Paname in Kostarike, t.i. dnevi po škofijah, in programa v mestu Panama (Svetovni dan mladih – SDM):
- DPŠ – dnevi po škofijah od 17. do 20. januarja 2019,
- SDM – program v mestu Panama od 21. do 27. januarja 2019. 

Po tem se bodo mladi iz Slovenije udeležili še enotedenskega romanja po Kostariki. Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega srečanja udeležilo približno 300.000 mladih z vsega sveta, med njimi bo 35 mladih iz Slovenije. Od 17. do 20. januarja bo potekal pred-program svetovnega dneva mladih, t.i. dnevi po škofijah. 

Škofije v Panami in Kostariki pripravljajo za romarje, ki bodo prišli s celega sveta, poseben program. Panamski nadškof José Domingo Ulloa, ki je eden izmed pobudnikov in glavnih organizatorjev srečanja, je ob tem povedal, da bo vsak dan srečanja odsev raznolikosti Cerkve. Panama je le ena od Srednjeameriških Cerkva, za katero je značilno izredno gostoljubje, preprostost, vernost in odprtost. Mladi bodo spoznavali kulturo; sprejele jih bodo gostiteljske družine. Mladi iz Slovenije se bodo udeležili programa v župniji Aguadulce v škofiji Penonomé.

Prvi večji dogodek srečanja bo otvoritvena sveta maša v torek, 22. januarja, na Cinta Costeri: mestnem parku, ki ga bodo za čas srečanja preimenovali v park »Santa María La Antigua.« Sveto mašo bo daroval panamski nadškof José Domingo Ulloa

Vsako dopoldne bodo za mlade pripravljene kateheze v njihovem maternem jeziku; za Slovence bo kateheze vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Ob popoldnevih se bo odvijal festival mladih, kjer se bodo z različnimi koncerti, športnimi in kulturnimi prireditvami predstavljale skupine s celega sveta. Prav tako se bodo mladi lahko udeležili sejma poklicanosti, na katerem se bodo s svojim delom in poslanstvom predstavljale najrazličnejše redovne skupnosti, gibanja in organizacije. V parku usmiljenja pa bodo mladi lahko prejeli zakrament svete spovedi. 

V četrtek bodo udeleženci pozdravili na prizorišču papeža Frančiška, za katerega bo to že 3. svetovni dan mladih v njegovem pontifikatu. Petkov križev pot bo še na poseben način povezan z rdečo nitjo srečanja, to je s služenjem. Preko uprizoritve zadnjih dni Jezusovega življenja bodo mladi lahko premišljevali o njihovem uresničevanju v vsakdanjem življenju. 

Sobota se bo pričela s peš romanjem v park »Janeza Pavla II.«, kjer bo sledilo celonočno bdenje s papežem. Zadnji dan, v nedeljo, 27. januarja, pa bomo praznovali Svetovni dan mladih. To je res dan veselja in praznovanja mladih kristjanov. Papež bo tukaj oznanil, kje in kdaj bo prihodnje srečanje. 

Mladi iz Slovenije bodo po tem nadaljevali s potovanjem po Kostariki, kjer si bodo ogledali nacionalna parka Montezuma in Carara ter glavno mesto San Jose. V Slovenijo se bodo vrnili v nedeljo, 3. februarja 2019. 


PRAKTIČNE IN ZANIMIVE INFORMACIJE O ROMANJU 

- Svetovni dan mladih je namenjen mladim od 14. do 30. leta starosti.
- Mlade bo na srečanju spremljal mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl.
- Pričakuje se 300.000 mladih iz 187 držav sveta, med njimi bo 35 mladih iz Slovenije.
- Iz Evrope se bo srečanja udeležilo več kot 10.000 mladih: 3.500 iz Poljske, 1.300 iz Francije, 1.000 iz Španije, 1.200 iz Nemčije, 900 iz Italije, 200 iz Slovaške, 200 iz Avstrije, 200 iz Češke, 160 iz Švice, 100 Nizozemcev, 75
Dancev, 70 Švedov, 20 Hrvatov…
- Svetovni dan mladih ima svojo uradno himno (ki jo lahko poslušate na YouTubu), logotip in svoje nogometno prvenstvo.
- SKAM – Skupnost katoliške mladine je za organizacijo slovenskih romarjev poverjen s strani Medškofijskega odbora za mladino. 


MEDIJSKO POKRIVANJE 

Na srečanju imate pomembno vlogo tudi vi, novinarji, ki o dogajanju obveščate tudi vse mlade, ki se srečanja ne morejo udeležiti, družine romarjev in vse ostale. 

Utripu dogajanja v Panami bo sledila ekipa SKAM – Skupnosti katoliške mladine, tako s samega prizorišča kot tudi s pisarne na Jurčičev trgu 2 v Ljubljani. Redno bomo objavljali zanimivosti, fotografije, vtise udeležencev, posnetke, kateheze in nagovore preko spletne strani www.skam.si ter preko FB profila SKAM – Skupnost katoliške mladine. Uradni hastag dogodka je #PANAMA2019. 

Če pa želite izvedeti več o dogajanju v Panami ali če želite pripraviti prispevek o SDM, bo v Ljubljani na voljo Jure Čehovin ([email protected], 031 585 054). Na prizorišču srečanja pa bo prisotna koordinatorka romanja za Slovence, Špela Pucelj ([email protected], 040 690 077). Njena odzivnost bo odvisna od možnosti povezovanja z internetom. 

Vabljeni k poročanju o dogajanju z največjega svetovnega dogodka za mlade!