Svetovni evharistični kongres v Dublinu na Irskem

17.6.2012 Dublin, Irska Jezus Kristus, Katoliška cerkev
Slovenski evharistični kongres v Celju Slovenski evharistični kongres v Celju

V Dublinu na Irskem bo od nedelje, 10. do nedelje, 17. junija 2012, potekal 50. mednarodni evharistični kongres pod geslom Evharistija – občestvo s Kristusom in med nami. Po besedah predsednika Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese Piera Marinija in dublinskega nadškofa Diarmuida Martina bosta v ospredju mednarodnega evharističnega kongresa obhajanje evharistije in molitev, udeleženci pa se bodo lahko udeležili različnih konferenc, delavnic in delovnih skupin.

Organizatorji na Irskem pričakujejo okrog 80.000 romarjev iz stotih držav. Verniki v Sloveniji so povabljeni, da se v dneh kongresa pridružijo katoličanom z vsega sveta z molitvijo pred Najsvetejšim. To je lahko tudi priložnost, da se Slovenci spomnimo druge obletnice Slovenskega evharističnega kongresa, ki je v Celju potekal leta 2010.

 

Evharistija in evharistični kongres

Z besedo evharistija kristjani pojmujemo eno od največjih skrivnosti vere, zato tudi njen pomen lahko razumemo in postopno odkrivamo samo v veri. Evharistija je sinonim za Gospodovo večerjo, lomljenje kruha, mašo oziroma obhajilo. Evharistija je eden od sedmih zakramentov in predstavlja (iz)vir in višek krščanskega življenja.

Na ravni vesoljne Cerkve občasno potekajo mednarodni evharistični kongresi, na katerih se zberejo delegati z vsega sveta. Ob premišljevanju besedil iz Svetega pisma in obhajanju maš se pogovarjajo o vprašanjih, ki zadevajo duhovne, zgodovinske, teološke, katehetske, katehumenske, ekumenske in praktične vidike evharistije. Zadnji, 49. mednarodni evharistični kongres, je pod geslom Evharistija, Božji dar za življenje sveta, potekal leta 2008 v Quebecu v Kanadi.

Evharistični kongres na ravni Cerkve na Slovenskem se je odvijal 13. junija 2010 v Celju. Namen dogodka je bil vernike in tudi druge povabiti k (ponovnemu) odkrivanju Jezusove navzočnosti v podobi posvečenega kruha in vina.