Svetovni molitveni dan žensk na temo Tujec sem bil in ste me sprejeli

1.3.2013 Več krajev v Sloveniji Molitev
Svetovni molitveni dan žensk 2013 Svetovni molitveni dan žensk 2013

Svetovni molitveni dan žensk na temo Tujec sem bil in ste me sprejeli (Mt 25, 35) bo potekal v petek, 1. marca 2013, v več kot 170 državah po svetu. V Sloveniji bodo ekumenski dogodek obeležili z bogoslužji v (nad)škofijah po naslednjem razporedu:

  • v evangeličanski cerkvi Primoža Trubarja na Gosposvetski cesti 9 v Ljubljani ob 18.00;
  • v evangeličanski cerkvi na Trubarjeva ulic 1 v Mariboru ob 18.00;
  • v župnijski cerkvi sv. Marka na Markovcu na Kvedrova cesti 17 v Kopru ob 18.45;
  • v evangeličanski cerkvi na Slovenski ulici 15 v Murski Soboti ob 18.00;
  • v župnijski cerkvi sv. Križa na Brestovški cesta 2 v Rogaški Slatini ob 16.00;
  • v župnijskem uradu Škocjan pri Turjaku v Škocjan 12 ob 20.00.

Letos bodo prvič organizirali tudi otroško bogoslužje v Anglinem vrtcu na Ulici Josipine Turnograjske 8 v Ljubljani.

Nabirko ob letošnjem svetovnem molitvenem dnevu žensk bodo preko sester frančiškank Marijinih misijonark namenili organizaciji, ki pomaga tujcem v Franciji.

Svetovni molitveni dan žensk je nastal v 19. stoletju, ko so krščanske ženske iz ZDA in Kanade začele z različnimi oblikami sodelovanja v podporo misijonski dejavnosti žensk doma in po svetu.

Svetovni molitveni dan žensk je svetovno žensko ekumensko gibanje, ki goji molitveno dejavnost in stike po različnih državah sveta, prvi petek v marcu pa vsako leto javnost povabi k dnevu skupne molitve. Molitveno bogoslužje vsako leto napišejo ženske iz druge države, ta država pa ob tem postane predmet molitve na dan, ki se začne, ko se zdani nad otočjem Tonga v Pacifiku in se nadaljuje po vseh celinah, dokler se približno 36 ur pozneje ne konča zadnje molitveno bogoslužje dneva na otočju Samoa.

Logotip svetovnega molitvenega dneva žensk je nastal leta 1982, ko so bogoslužje pripravile krščanske ženske z Irske. Sestavljen je iz štirih puščic v obliki keltskega križa, ki kažejo v središče s štirih strani neba. Puščice so oblikovane kot štiri klečeče osebe v molitvi, krog pa predstavlja svet in ekumensko edinost, kljub različnosti.

Gibanje svetovni molitveni dan žensk vsaka štiri leta pripravi tudi mednarodno srečanje, na katerem ima vsak narodni odbor možnost predlagati temo in primerne svetopisemske odlomke ter ponuditi sodelovanje pri sestavi in oblikovanju bogoslužja. Med srečanjem komisija oceni predloge ter določi teme in države, ki bodo pripravile molitveni dan za naslednja štiri leta. Posamezna izbrana dežela ne izbira svoje lastne teme, ampak temo določi mednarodni izvršni odbor, z odločitvijo pa se delegatke narodnih odborov seznanijo na mednarodnem srečanju.


Razlaga letošnjega umetniškega dela v angleškem jeziku.


Spletna stran svetovnega molitvenega dneva žensk.