Taizéjska skupnost se pripravlja na praznovanje 75. obletnice ustanovitve

4.7.2014 Katoliška Cerkev Mladina, Duhovno gibanje

 

»Nujno je ustvariti skupnost, kjer bosta dobrota srca in preprostost v središču vsega.« S temi besedami se je avgusta leta 1940 brat Roger odločil, da ustanovi taizéjsko skupnost. V vasici Taizé v Franciji danes živi več kot sto bratov približno tridesetih narodnosti. Pripadajo katoliški ali protestantski veroizpovedi. Biti želijo predvsem znamenje sprave. Skupnost se preživlja zgolj z lastnim delom. Poleg sprejemanja množic mladih v Taizéju prirejajo tudi srečanja po celem svetu, ki so vedno zaznamovana s skupnimi molitvami trikrat na dan, sestavljenimi iz premišljevanj ob Svetem pismu, tišine in pesmi.

Prihodnje leto, poleti 2015, bo skupnost v Taizéju praznovala 75. obletnico ustanovitve. Poleg tega bo praznovanje zaznamovalo tudi stoletnico rojstva brata Rogerja, ki se je rodil 12. maja 1915, in pa desetletnico njegove smrti, ki se je zgodila 16. avgusta 2005.

Kraj, ki je v tem času postal pomenljiva oporna točka za ekumenski in medverski dialog, se na praznovanje obletnice pripravlja z mnogimi dogodki, ki se odvijajo že dve leti. Glavni del pa bo na vrsti ravno prihodnje leto. Poleg običajnih tedenskih srečanj bo od 9. do 16. avgusta 2015 v Taizéju potekal shod za novo solidarnost. Povabljeni so mladi odrasli s celega sveta med 18. in 35. letom. Program dogodka bo sestavljen iz premišljevanj ob Svetem pismu, srečanj s predavatelji, izhajajočimi iz različnih Cerkva in narodnosti, ter trenutkov molitve. Posebna pozornost bo namenjena tistim, ki živijo v negotovih situacijah. Med drugim bo nekaterim, ki sicer ne bi imeli te možnosti, omogočena udeležba na srečanju in enotedensko skupno bivanje v Taizéju s pomočjo tako imenovane blagajne solidarnosti.

Od 30. avgusta do 6. septembra 2015 bo v Taizéju potekal mednarodni seminar, posvečen teološkemu prispevku brata Rogerja, ustanovitelja skupnosti. Tega srečanja se bodo udeležili protestantski, pravoslavni in katoliški teologi iz različnih držav.

V prvi polovici leta 2015 bodo mladi med 18. in 29. letom imeli tudi priložnost živeti kot majhna začasna bratstva. To pomeni, da bodo nekaj tednov skupaj prebivali v neki mestni četrti ali vasi, pričevali za evangelij in si z domačini delili njihova veselja in napore. Čez dan bodo skupaj molili, delali na pastoralnem ali socialnem področju z lokalnimi krščanskimi skupnostmi, obiskovali posameznike, ki so sami ali živijo v težkih situacijah, se srečevali z drugimi mladimi.

Na programu leta 2015 je tudi teden premišljevanja o aktualnosti poklicanosti. Potekal bo med 5. in 12. julijem, namenjen pa bo osebam, mlajšim od 40 let, ki živijo meniško ali redovniško življenje. S pomočjo odgovornih za kongregacije, skupnosti in samostane, ter izhajajoč iz specifičnosti, ki jo je brat Roger v meniško življenje prinesel s taizéjsko skupnostjo, bodo premišljevali o pomenu poklicanosti danes.

 

Besedilo je s spletne strani Radia Vatikan.