Teden katoliških šol

Foto: Rok Mihevc Foto: Rok Mihevc

Nosilec letošnjega Tedna katoliških šol je mariborski Zavod Antona Martina Slomška. Odvija se od ponedeljka, 11., do petka, 15. marca, z namenom predstavitve utripa in dela štirih katoliških zavodov: Zavoda Škofijske gimnazije Vipava, Zavoda sv. Frančiška Saleškega v Želimljah, Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani in Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Teden katoliškega šolstva ima tudi dobrodelno noto – zbiranje prostovoljnih darov za učence in dijake, ki so potrebni finančne pomoči za svoje šolanje.

Vir novice: Radio Ognjišče

V slovenskem prostoru je pomen katoliških šol še posebej svojstven, tudi glede na ostale države v evropskem kontekstu, ker je Slovenija ena redkih držav, ki v sklopu splošne deklaracije o človekovih pravicah razsežnosti duhovne rasti ne vključuje sistematično v naše šolske sisteme. Katoliške gimnazije so ene izmed tistih, ki z načinom življenja, med drugim s predmetom »Vera in kultura«, ponujajo mladim priložnosti za duhovno rast in hkrati lahko tudi odkrito govorijo o vrednotah, ki pomembno oblikujejo našo družbo.

Dr. Samo Repolusk, ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, tudi profesor matematike: »Vsakih pet let, ker sodeluje tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja, je Teden katoliškega šolstva za nas prijeten dogodek, ker imamo možnost, da otroci v našem Montessori vrtcu kot dijaki gimnazije in tisti, ki tu tudi živijo v Dijaškem domu, predstavijo svoj način življenja in dela, ki se odvijata nekoliko drugače, zato smo vašega obiska vedno veseli."

»Katoliške šole smo kot zasebne šole nekatere financirane petinosemdeset odstotno, torej ne polno, kar pomeni, da določen prispevek za izobraževanje svojih otrok plačujejo družine, oziroma starši teh otrok. Za nekatere je to lahko problem. In, ker katoliške šole na noben način ne želimo, da bi bile elitne v smislu izobraževanja samo za tiste, ki imajo dovolj finančnih sredstev, jim pomagamo z različnimi skladi. Vsak izmed naših štirih zavodov ima tudi dobrodelne sklade, pri nas se imenuje »Martinova ustanova«, v sklopu teh zbiramo sredstva, s katerimi družinam, ki so v stiski pomagamo pri izobraževanju njihov otrok. To so družine, kjer je eden od staršev umrl, kjer so enostarševske družine, rejniške ali pa družine z več otroki in podobno. Organiziramo tudi različne dejavnosti preko vsega leta, s pomočjo katerih tudi zberemo nekaj sredstev v pomoč tistim, ki želijo svoje otroke izobraziti v vrednotah, ki jih prepoznavajo dobre.«

Osrednji dogodek bo v petek, 15. marca, s kontaktno oddajo v živo na Radiu Ognjišče, ob 20. uri, kjer bodo predstavljeni glasbeni prispevki učencev in dijakov vseh katoliških šol. Med oddajo bomo prav tako zbirali denarna sredstva za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših družin vseh sodelujočih katoliških zavodov.

Vsi, ki bi želeli darovati prostovoljni dar za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših družin, lahko kadarkoli med 8. in 17. marcem darujete na sledeče načine:
  • v ostalih terminih lahko svoj dar sporočite na telefonsko številko 051 246 671 in boste prejeli na dom položnico (vaš dar bodo zabeležili zaposleni in dijaki iz Zavoda A. M. Slomška);
  • v času koncerta Radia Ognjišče, v petek, 15. marca, od 19:30 do 22:30, lahko svoj dar sporočite na klicno številko 059 092 700
  • lahko pa svoj dar nakažete neposredno na TRR Martinove ustanove v Zavodu A. M. Slomška: SI56 2900 0005 3111 625 , sklic: SI00 2903. Naslov: Martinova ustanova, Vrbanska 30, 2000 Maribor. Namen: Teden katoliškega šolstva 2024.