Teden molitve za duhovne poklice 2023

23.4.2023 Cerkev v Sloveniji Cerkev v Sloveniji, Duhovniki, Mladina

Od 23. do 30. aprila 2023 v Katoliški cerkvi v Sloveniji obhajamo teden molitve za duhovne poklice, ki bo letos potekal pod geslom Poklicani, da bi živeli!

V tednu molitve posebej molimo za nove duhovne poklice, svetost ter stanovitnost poklicanih. K obhajanju tedna molitve nas vabi plakat.

K razmišljanju in poglobitvi teme nam bo v pomoč knjižica, ki so jo pripravili v Centru za duhovne poklice Nadškofije Maribor. V njej za vsak dan v tednu molitve za duhovne poklice najdete uvod v sveto mašo, prošnje vernikov, uvod v očenaš in pozdrav miru, za 3. in 4. velikonočno nedeljo pa tudi predlog homilije.

Dokumenti in publikacije SŠK o duhovnih poklicih in cerkvenih službah

Msgr. dr. Peter Štumpf: Poklicani, da bi živeli

Iz otroštva se spominjam, kako sta me oče in mama večkrat opozorila: »Vse, kar je živo, je vredno spoštovanja.« Pri tem sta mislila na ljudi, živali in tudi rastline, pa rože, ki sta jih rada gojila in negovala. Otroci smo vsakodnevno doživljali prihajanje in odhajanje življenja: od rojstva dojenčkov do umiranja starčkov; obenem pa se igrali z živalcami iz domačega okolja, ki smo jih ljubeče in skrbno negovali. Njihova krhkost je v nas prebujala sočutje in pozornost.

Skrivnost življenja in smrti je bila naša stalna domačinka. Starši nas niso odtegovali od otroških zibk in ne od domačih mrliških prostorov. Tja smo hodili občudovat novorojenčke, pa se tudi poslavljat od dedkov in babic, in celo vrstnikov, ki so preminuli zaradi bolezni ali tragičnih nesreč. Po naši ravnici se je kot jutranja rosa pojavljalo življenje in kot večerna megla vlekla smrt. Med enim in drugim je stal duhovnik z obiljem vode za krst mnogih majhnih prišlekov v to življenje in za blagoslov odhajajočih v večno življenje. Obojega je bilo takrat veliko, zelo veliko.

Življenje se nam je zaraslo v srce kot nedoumljiva skrivnost, ki prihaja od Boga; smrt pa kot neizogibnost, ki nas vrača k njemu. Vedeli smo, ne samo verovali, ampak res vedeli, da je v obojem tako zelo navzoč Bog, da bi ga lahko otipali, če bi imeli maziljene roke. Takrat smo močno verjeli, da to zmorejo samo duhovniki; drugi, ki nimajo tega maziljenja, pa ne. Duhovniki namreč lahko posežejo daleč tja v ožarjene čudovitosti Božjega sijaja, v katerih govori in deluje Sveti Duh. On je Očetovo maziljenje Sina, ki iz tega sijaja vse daje duhovnikom – tudi globoko spoznanje in občutenje Boga, ki prebiva tam, kjer je doma življenje.

Ta sveti intimen duhovnikov vstop v Božje skrivnosti smo si lahko po njegovih besedah in maziljenih rokah približali v Kristusovem vsakodnevnem prihajanju na oltarje po naših cerkvah. Občutili smo, da nam Kristus po duhovniku prinaša mnoge čudovitosti. Tako smo pridoma na veliko zajemali vse lepo, kar nam je prineslo življenje; zato smo ga spoštovali in cenili, ker smo vedeli, da ga Bog velikodušno izliva v nas, da bi ga imeli v izobilju.

Knjižica Poklicani, da bi živeli, nam skuša približati pomen naše molitve in dela za več življenja med nami, da bi nam Bog naklonil tudi novih duhovnih poklicev. Ne gre za vračanje v 'stare dobre čase', temveč za to, da bi ostali pri življenju. Cerkev tudi sedaj zelo potrebuje dobre in velikodušne krščanske družine, ki bodo z veseljem sprejemale življenje in otrokom omogočale zdrav razvoj. Takšno okolje bo vedno ugodno tudi za več novih maš na Slovenskem.

Vse, ki boste v tednu molitve za nove duhovne poklice ljudem brali iz te knjižice, in tiste, ki vas bodo poslušali, naj spremlja in krepi blagoslov Troedinega Boga, da bi vedno ljubili življenje in ga imeli v izobilju.

 

Msgr. dr. Peter Štumpf SDB,
soboški škof